Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

TEXIER, Charles Félix Marie. Byzantine Arcitecture, illustarted by Examples of Edifices erected in the East during the earliest Ages of Christianity…, and R.Popplewell Pullan, Λονδίνο, Day & Son, 1864.

Ο Γάλλος αρχαιολόγος και αρχιτέκτονας Charles Félix Marie Texier (1802-1871) εισήχθη στη Σχολή Καλών Τεχνών το 1823, ενώ το 1827 ήταν ήδη επιθεωρήτης σε δημόσια έργα του Παρισιού. Διενήργησε ανασκαφές στο Fréjus και στην Όστια και το 1828-29 επιφορτίστηκε με αρχαιολογικές αποστολές από την Ακαδημία. Το 1833, μετά από μια μόνο περιοδεία λίγων χρόνων, ο αρχαιολόγος Charles Texier εκπονεί για πρώτη φορά τη "Γεωγραφική, Iστορική και Aρχαιολογική Περιγραφή των Πόλεων και Eπαρχιών της Mικράς Aσίας", στεφανώνοντας με το έργο του όλες τις προγενέστερες απλοϊκές παρεμφερείς μελέτες. Mετά τον R. Chandler (1765), τον W.M. Leake (αρχές του 19ου αι.) και τον Texier αρχίζει η βαθμιαία εισχώρηση των ταξιδιωτών προς την αχανή ενδοχώρα της Mικράς Aσίας.

Oι πρώτες προσεγγίσεις αποτολμώνται προς τη Βιθυνική περιφέρεια, ενώ οι ανατολικότερες περιοχές –άρρηκτα συνδεδεμένες περισσότερο με αρχαιοθηρίες παρά με ρομαντικές οδοιπορίες– έλκουν διπολικά τους ταξιδιώτες μέσα από το υπερχειλίζον ελληνιστικο-ρωμαϊκό παρελθόν τους και τις εξέχουσες θέσεις των επτά Eκκλησιών της Aποκάλυψης. Το 1839 o Texier ξεκινά αρχαιολογική αποστολή στην Αρμενία, τη Μεσοποτομία και την Περσία, τα πορίσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν το 1843-45. Από το 1840 διετέλεσε καθηγητής αρχαιολογίας στο Collège de France, από το 1843 επιθεωρητής των δημοσίων κτηρίων στην Αλγερία και από το 1855 εξελέγη ακαδημαϊκός.

Ο Texier είναι από τους πρώτους που ασχολήθηκαν με τη βυζαντινή αρχιτεκτονική και η εντυπωσιακή αυτή μεγάλου σχήματος δημοσίευση αποτελεί πρωτοπόρα αλλά και πλήρως εμπεριστατωμένη έκδοση σχετική με το θέμα. Ο συγγραφέας συγκέντρωσε το υλικό αυτό όταν περιηγήθηκε σε τρία ταξίδια στη Μικρά Ασία, την Τραπεζούντα και τη Θεσσαλονίκη. Αρχαιοδίφες από τη Ρωσία, τη Γερμανία και την Αγγλία ήρθαν στο Παρίσι να δούν και να συζητήσουν το υλικό αυτό που ο Texier επεξεργαζόταν από το 1854 έως το 1862.

Προηγείται μία εισαγωγή για τη βυζαντινή αρχιτεκτονική αναφορικά με τις εκκλησίες, τα περίκεντρα κτήρια αλλά και τις οχυρώσεις. Ακολουθούν κεφάλαια για την αρχιτεκτονική πριν από τον Μέγα Κωνσταντίνο, τα κτίσματα στην Καππαδοκία, τις θρησκευτικές τελετές στις εκκλησίες, τις μετατροπές των αρχαίων ναών σε χριστιανικούς χώρους λατρείας και τα ψηφιδωτά δάπεδα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και εικόνες τόσο για την αρχιτεκτονική των χριστιανικών κτισμάτων στα Ιεροσόλυμα, στην Προύσα, την Τραπεζούντα, τη Συρία όσο και για όλες σχεδόν τις εκκλησίες στη Θεσσαλονίκη (Άγιος Γεώργιος-Ροτόντα, Παναγία Χαλκέων, Αγία Σοφία, Άγιοι Απόστολοι, Αχειροποίητος, Προφήτης Ηλίας).

Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (105)