Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

Ανάγλυφο με παράσταση του Ασκληπιού από την Επίδαυρο (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αθήνα).ARGENTI, Philip P. The Costumes of Chios. Their Development from the XVth to the XXth Century, Λονδίνο, B.T. Batsford [1953].

Ο Φίλιππος Aργέντης (1891-1974), γόνος παλιάς χιώτικης οικογένειας, με ρίζες στο γενοβέζικο παρελθόν της νήσου, γεννήθηκε στη Μασσαλία και ήταν γιος του ευεργέτη Παντελή Αργέντη (Αργέντειο Θεραπευτήριο, Αργέντειος Σχολή). Σπούδασε φιλολογία στην Οξφόρδη και νομικά στην Αθήνα. Γλωσσομαθής και δραστήριος, ερεύνησε τα ευρωπαϊκά αρχεία και συνέταξε πολλά σημαντικά μελετήματα (τα περισσότερα στην αγγλική γλώσσα) σχετικά με θέματα λαογραφίας, ιστορίας και βιβλιογραφίας της γενέτειράς του. Στις έρευνές του χρησιμοποίησε τα περιηγητικά κείμενα και συγκέντρωσε μεγάλη συλλογή από χαρακτικά και εικόνες σχετικά με τη Xίο. Υπηρέτησε ως διπλωματικός υπάλληλος σε διάφορες ελληνικές πρεσβείες, διετέλεσε ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο και εκλέχθηκε αντεπιστέλλον μέλος της Aκαδημίας Aθηνών. Το Κτήμα Αργέντη στον Κάμπο της Χίου, μια διατηρητέα έπαυλη με μεγάλο περιβόλι, παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα πιο εντυπωσιακά αρχοντικά και ζωντανό μνημείο του χιώτικου πολιτισμού. Το 1962 ο Φίλιππος Αργέντης δώρισε στη Βιβλιοθήκη της Χίου πάνω από 10.000 τόμους (σπάνιες εκδόσεις, επιστημονικά περιοδικά, χάρτες, λευκώματα), χειρόγραφα κειμήλια και συλλογές (φωτογραφίες, πίνακες), που καλύπτουν όλους τους τομείς του χιακού πολιτισμού από τον 14ο μέχρι τον 20ό αιώνα. Παράλληλα ανέλαβε την ανακαίνιση του κτηρίου και ίδρυσε αφενός το Αργέντειο Μουσείο, το οποίο εμπλούτισε με πίνακες της οικογένειας Αργέντη, και αφετέρου το Λαογραφικό Μουσείο Χίου.

Η σημαντική και σπάνια αυτή έκδοση, που κυκλοφόρησε σε πεντακόσια αντίτυπα, περιέχει μία εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη μελέτη για τις ενδυμασίες, ανδρικές και γυναικείες, με σχέδια του ίδιου και εκατόν έντεκα έγχρωμους πίνακες με χαρακτικά και σχέδια από εκδόσεις περιηγητών. Τις πρώτες γενικές παρατηρήσεις για τα υλικά των ενδυμασιών (λινό, μαλλί, βαμβάκι, μετάξι), ακολουθούν η περιγραφή των κοσμημάτων, των κεντημάτων και οι ανδρικές ενδυμασίες (ευγενών, αγροτών), ενώ οι γυναικείες ενδυμασίες παρουσιάζονται και με τις διαφοροποιήσεις που εμφανίζονται σε κάθε ένα από τα είκοσι χωριά της νήσου. Στο Παράρτημα, εκτός από τα στατιστικά δεδομένα και τα συνώνυμα στην ονοματολογία της χιακής ενδυμασίας, δίδονται αυτούσια, στη γλώσσα που δημοσιεύτηκαν, τα αποσπάσματα από εκδόσεις περιηγητικών έργων που αναφέρονται στην περιγραφή των χιώτικων ενδυμασιών. Σχεδόν όλοι οι πίνακες, τα χαρακτικά, οι ακουαρέλες ή τα σχέδια, προέρχονται από την προσωπική συλλογή του συγγραφέα. Η μελέτη αυτή αποδεικνύει και αναδεικνύει τη σημαντικότητα των περιηγητικών έργων, τα οποία συμπυκνώνουν αναντικατάστατες μαρτυρίες για τον ελληνικό κόσμο.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (105)