Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

[PEETERS, Jacob. Korte Beschryvinghe, Ende Aen-Wysinghe der Plaetsen in desfn Boeck, met hunnen teghenwoordigen Standt, pertinentelijck uytghebeldt, in Oostenryck, Αμβέρσα, 1686.]

O Φλαμανδός χαράκτης και βιβλιοπώλης Jacob Peeters (1637-1695) καταγόταν από οικογένεια καλλιτεχνών. Διατηρούσε κατάστημα στην Αμβέρσα όπου, όπως σημειώνεται στην έκδοση, «πωλούνται κάθε είδους έντυπα και χαρακτικά, μικροί και μεγάλοι γεωγραφικοί χάρτες, με μελάνι ή και έγχρωμοι καθώς και μεγάλου σχήματος…». Ο Peeters είναι γνωστός κυρίως για τον «Παγκόσμιο Άτλαντα» που εξέδωσε το 1692.

Στο παρόν έργο απεικονίζονται πρώτα σκηνές από την πολιορκία της Βιέννης (1683) και προσωπογραφίες Δυτικοευρωπαίων ηγεμόνων. Ακολουθούν πόλεις, λιμάνια και τοποθεσίες σχετικές με τους Βενετο-οθωμανικούς πολέμους του τελευταίου τέταρτου του 17ου αιώνα. Παραδίδονται πίνακες από την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Ιόνιο πέλαγος καθώς και την Κωνσταντινούπολη, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τη Μάλτα, τη βόρειο ακτή της Αφρικής, το ανατολικό Αιγαίο, τη Μικρά Ασία, την Αίγυπτο, τους Αγίους Τόπους, τη Συρία, τον Λιβάνο, και τη Σαουδική Αραβία. Το λεύκωμα αυτό εντάσσεται σε μία σειρά διθυραμβικών εκδόσεων που εξάρουν τις λαμπρές νίκες των Βενετών ενάντια στους Οθωμανούς. Παρόμοιες εκδόσεις κυκλοφόρησαν από την Γεωγραφική Ακαδημία των Αργοναυτών, που ίδρυσε ο V.M. Coronelli.

Οι πίνακες της έκδοσης βασίστηκαν σε σχέδια του αδελφού του Jacob Peeters, Johannes ή Jan Peeters (1625-1677), ο οποίος σχεδίασε πολλές απόψεις πόλεων, οι οποίες χαράχτηκαν στη συνέχεια από τον Merian. Ο Johannes ήταν μαθητής του μεγαλύτερου αδελφού τους, του Bonaventura Peeters, επίσης πολύ γνωστού ζωγράφου και σχεδιαστή που εξειδικεύτηκε σε θέματα σχετικά με τη θάλασσα.

Οι περισσότεροι πίνακες χαράχτηκαν από τον Gaspar Bouttats (1640-1695), γνωστό έμπορο βιβλίων και δάσκαλο χαρακτικής. Η περιγραφή κάθε πόλης και θέματος δίδεται στην αρχή της έκδοσης ενώ ο αριθμός των πινάκων διαφέρει σε κάθε αντίτυπο του έργου.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (124)