Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

LEAR, Edward. Views in the Seven Ionian Islands by Edward Lear. A Facsimile of the Οriginal Edition published in 1863 by the Artist, Oldham/Λονδίνο, Hugh Broadbent [1863/1979].

Ο Άγγλος συγγραφέας και ζωγράφος Edward Lear (1812-1888) υπήρξε ένας από τους παραγωγικότερους τοπιογράφους και σημαντικός εκπρόσωπος της σατιρικής λογοτεχνίας. Τελευταίο από τα είκοσι ένα τέκνα της οικογένειάς του, την ανατροφή και την εκπαίδευσή του ανέλαβαν οι αδελφές του λόγω οικονομικών δυσκολιών. Άρχισε να ζωγραφίζει για βιοποριστικούς λόγους από έφηβος, αλλά η επισφαλής υγεία του τον ανάγκαζε να μετακινείται σε θερμά κλίματα και έτσι η Ιταλία, η Ελλάδα, η Αλβανία, η Παλαιστίνη, η Συρία, η Αίγυπτος, ακόμα και η Ινδία στα εξήντα του πια, αποτέλεσαν μερικούς από τους πολυάριθμους σταθμούς των περιπλανήσεών του. Ταξίδεψε και στην Ελβετία, την Αδριατική, τη Νότια Γαλλία, τη Μάλτα, την Τουρκία, ενώ πέρασε στα Ιόνια νησιά μερικά από τα ευτυχέστερα χρόνια της ζωής του και πέθανε στο Σαν Ρέμο της Ιταλίας. Ως συγγραφέας συγκρίνεται συχνά με τον Lewis Carroll, μαζί με τον οποίο συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους λογοτέχνες του παράδοξου της Βικτοριανής εποχής. Ο Lear υιοθέτησε μια ήδη γνωστή στιχουργική μορφή για να συνθέτει σκωπτικές ρίμες, έχοντας παράλληλα το ταλέντο να αποφεύγει το χυδαίο, με ένα εύληπτο. Ζωγραφίζοντας κατά παραγγελία θέματα φυσικής ιστορίας, ανέπτυξε τη σχεδιαστική του ικανότητα και αγάπησε τα χρώματα και τις λεπτομέρειες, αλλά λόγω της κακής του όρασης αναγκάστηκε να στραφεί στην τοπιογραφία.

Από το 1837 ζει στην Ιταλία και το 1848 επιχειρεί το πρώτο του ταξίδι στα ελληνικά χώματα, στοχεύοντας με ενθουσιασμό να αποτυπώσει την αυθεντική φυσιογνωμία της χώρας και κληροδοτώντας μας τελικά εκατοντάδες τοπία της ελληνικής γης με το μοναδικό καλλιτεχνικό του ύφος και με εξίσου εντυπωσιακότατα λεπτομερέστατα ημερολογιακά κείμενα και επιστολές. Στην Κέρκυρα προσέλαβε τον Γιώργο Κόκκαλη, ο οποίος παρέμεινε ο προσωπικός του υπηρέτης και συνταξιδιώτης τα επόμενα τριάντα χρόνια. Ο Lear έμαθε ελληνικά, συναναστρεφόταν την αγγλική κοινωνία στα Ιόνια νησιά για επαγγελματικούς και μόνον λόγους, του άρεσε να φωτογραφίζει, αλλά κυρίως σχεδίαζε με μολύβι και προσέθετε πινελιές ακουαρέλας. Το σχέδιο συμπλήρωναν χειρόγραφες τοπογραφικές κυρίως σημειώσεις, ενώ το μελάνωμα ολοκληρωνόταν μήνες ή και χρόνια αργότερα. Ταξίδεψε στα Ιόνια νησιά, την Αθήνα και την Αττική, την Εύβοια, την Βοιωτία, την Ήπειρο, το Άγιον Όρος, τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την Αλβανία, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και άλλα νησιά, αφήνοντας περίπου 3.000 έργα αντιπροσωπευτικά μιας προσπάθειας ερμηνείας του ελληνικού τοπίου. Οι εικόνες του αποτελούν πολυτιμότατη μαρτυρία για τον χώρο τη μετεπαναστατική περίοδο και πριν από τη βίαιη ανθρώπινη παρέμβαση και την εισβολή δυτικών στοιχείων.

Στην εισαγωγή της συγκεκριμένη έκδοσης, που είναι μια αναπαραγωγή του έργου του για τα Ιόνια νησιά, τονίζει ότι ο τόπος είναι ιδανικός, με γενναιόδωρη ομορφιά, ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων, ενώ ο ταξιδιώτης σε κάθε σταθμό των περιπλανήσεών του απολαμβάνει τη θερμή φιλοξενία των κατοίκων. Στον τόμο περιλαμβάνονται οκτώ θέματα για την Κέρκυρα, από τρία θέματα για τη Λευκάδα, την Κεφαλονιά και την Ζάκυνθο αντίστοιχα και από ένα θέμα για τους Παξούς, την Ιθάκη και τα Κύθηρα. Πολύτιμη είναι επίσης η καταγραφή του για τον πληθυσμό κάθε νησιού (Κέρκυρα 68.000, Λευκάδα 21.000, Κεφαλονιά 72.000, Ζάκυνθος 38.000, Παξοί 5.000, Ιθάκη 12.000, Κύθηρα 14.000 κάτοικοι). Μικρά εισαγωγικά κείμενα γεωγραφικο-ιστορικών πληροφοριών συμπληρώνονται από παρατηρήσεις για τον σύγχρονο βίο των κατοίκων.

Σε όλα του τα έργα έχει καταφέρει, για άλλη μια φορά, να αποδοθούν η πλούσια βλάστηση, η νηνεμία της καλοκαιρινής θάλασσας στους κλειστούς κόλπους, σε αχνό ορίζοντα οι ορεινοί όγκοι και οι ανθρώπινες μορφές σε καθημερινές δραστηριότητες σε πρώτο επίπεδο, ενώ η θέαση κάθε τοπίου αποτυπώθηκε από το πλέον ενδεδειγμένο σημείο, ώστε να αναδεικνύεται η ιδιαίτερή του ομορφιά.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (22)