AVELOT, Henri. Croquis de Grèce et de Turquie, 1896-1897, Autour de l’Archipel, Τουρ, Alfred Mamé et fils, MDCCCCXIX [=1899].
Ο Γάλλος συγγραφέας και σκιτσογράφος-γελοιογράφος Henri Louis Avelot (1873-1935) παρουσίασε τα έργα του επί σειρά ετών σε καλλιτεχνικές εκθέσεις του Παρισιού κι εκτιμήθηκε ιδιαίτερα για τα ευφυολογήμτα και λογοπαίγνια που συνοδεύουν τα σχέδιά του. Εργάστηκε ως συντάκτης και κυρίως ως εικονογράφος στον εκδοτικό οίκο Laurens. Στα 1893-94 και 1896-97, με την ευκαιρία των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, ο Avelot ταξίδεψε στην Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή, παρέα με τρεις φίλους του, τον Raymond, τον Joseph και τον Georges de la Nezière.
Όταν επέστρεψαν στη Γαλλία, ο Avelot και ο Joseph de la Nezière δημοσίευσαν τις εμπειρίες από τα ταξίδια τους σε δύο εικονογραφημένα βιβλία. Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο Avelot μοιράστηκε με τον Joseph και τον Raymond de la Nezière ένα εργαστήριο στη Μονμάρτρη του Παρισιού. Συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά όπως τα “Le Pêle-Mêle”, “L'Illustration”, “La Joie des Enfants”, “Jeudi de la Jeunesse”, “La Semaine de Suzette”. Επίσης έγραψε και εικονογράφησε σειρά βιβλίων παιδικών βιβλίων με ήρωα τον Philibert, οποίος έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής και αγαπητός.
O Avelot ήρθε στην Ελλάδα στα 1896-97. Ξεκίνησε από τη Μασσαλία και περνώντας από το ακρωτήριο Μαλέα και τα Κύθηρα έφτασε στον Πειραιά. Στην Αθήνα περιηγήθηκε τα μνημεία και τα ερείπια, κι όπως σημείωσε ο ίδιος: «αγαπώ την Αθήνα για τα μνημεία της αλλά την αγαπώ και για την ίδια». Περιγράφει το ελληνικό Πάσχα και τη βασιλική οικογένεια, και κάνει πολλά και ενδιαφέροντα σκαριφήματα ανθρώπινων τύπων που κυκλοφορούν στους δρόμους. Συνέχισε το ταξίδι του στην Ελευσίνα, τη Σαλαμίνα, τα Μέγαρα, την Κόρινθο, το Άργος, το Ναύπλιο (μεταφέρει αυτούσιους διαλόγους που ακούει στα καφενεία), το Σούνιο, το Λαύριο, τη Χαλκίδα, τον Βόλο, τη Λάρισα, την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα. Την άνοιξη του 1897 επισκέπτεται τη Μακεδονία, και αργότερα τη Σμύρνη (περιγράφει καμηλομαχίες αλλά και τη σφαγή των Αρμενίων). Από το το ταξίδι του στο Αιγαίο περιγράφει την Τήνο, τη Σύρο και τα Χανιά. Δεν παραλείπει να αναφερθεί στα πολιτικά και πολεμικά γεγονότα του Απριλίου του 1897, σχολιάζει την ανάμειξη των γαλλικών αρχών στα πολιτικά δρώμενα της χώρας αλλά και την αδράνειά τους, και αναρωτιέται αν το Ανατολικό Ζήτημα θα λυθεί ποτέ, τονίζοντας ότι στην Ανατολή έχουν χαθεί πλέον το δίκαιο και τα ιερά καθήκοντα των πολιτών.
Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου
Θέματα (32)
-
Προσωπογραφία του Πρίγκιπα Γεώργιου, Δούκα του Κέιμπριτζ, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα.
-
Επάνω αριστερά: Βοσκός στο Πήλιο. Κάτω αριστερά: Παιδιά σε δρόμο του Βόλου. Δεξιά: Άποψη του Βόλου.
-
Ελληνικό πλοίο μεταφέρει ανθρώπους κι εμπορεύματα από την Σμύρνη στη Χίο.
-
Πλανόδιοι πωλητές από την Κρήτη και Τούρκοι στρατιώτες στην είσοδο της πόλης της Χίου.