Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

[Album des ruines de Chio à la suite des tremblements de terre du 22/3 avril 1881.]

Ο τρομερός σεισμός που έπληξε τη Χίο στις 22 Μαρτίου /3 Απριλίου 1881, έμεινε γνωστός στη Χίο ως ο «Χαλασμός» ή η «Καταστροφή» και θεωρείται ο πλέον πολύνεκρος σεισμός του 19ου αιώνα σε ελληνικά εδάφη, αν και η Χίος δεν είχε ακόμη προσαρτηθεί στο Ελληνικό Κράτος. Ο σεισμός είχε μέγεθος 6,5 μονάδες της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του ήταν σε απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων νότια από την πόλη της Χίου. Περισσότερα από 4.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους και περίπου 10.000 τραυματίστηκαν, κυρίως στο νότιο μέρος του νησιού, ενώ στο βόρειο τμήμα δεν υπήρξαν νεκροί ούτε ζημιές. Επίσης 7.000 αναγκάστηκαν να φύγουν μέσα στις επόμενες δώδεκα μέρες, και 50.000 έως 55.000 απέμειναν άστεγοι. Καταστράφηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος από τη Χώρα της Χίου, και ανεπανόρθωτες καταστροφές προκλήθηκαν στα νοτιόχωρα (Νένητα, Βουνός, Φλάτσια, Καλαμωτή, Κοινή, Καλλιμασιά, Διδύμα, Νεοχώρι, Θυμιανά, Δαφνώνας, Καταρράκτης, Βερβεράτο και Θολοποτάμι). Ζημιές προκλήθηκαν επίσης και στην απέναντι μικρασιατική ακτή. Ισχυρός προ-σεισμός είχε προκαλέσει επίσης βλάβες, ενώ τον κύριο σεισμό ακολούθησαν κατολισθήσεις, βραχοπτώσεις και ρωγμές. Το έδαφος της παραλίας καταβυθίστηκε πολλά εκατοστά ενώ παρατηρήθηκαν και κάθετες μετατοπίσεις γης. Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν μέχρι το 1884.

Ο σεισμός του 1881 συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Άνδρες από τους στόλους των μεγάλων δυνάμεων που έπλεαν στο Αιγαίο έσπευσαν να βοηθήσουν τους κατοίκους. Στην Κωνσταντινούπολη συστήνεται Γενική Κεντρική Επιτροπή κάτω από την υψηλή προστασία του Σουλτάνου και των Πρέσβεων, με επίτιμο Πρόεδρο τον Οικουμενικό Πατριάρχη. 'Εντυπα του ημερήσιου, εβδομαδιαίου και του μηνιαίου ευρωπαϊκού τύπου δημοσίευσαν σειρά άρθρων συνοδευόμενων από φωτογραφικό υλικό ή χαρακτικά, με σκηνές από τις καταστροφές και τις συνθήκες ζωής των κατοίκων μετά τη θεομηνία. Ενδεικτικά, στην εφημερίδα “Νέα Σμύρνη” των ημερών διαβάζουμε: “...Ρίγος, γυμνότης, πείνα, σπαραγμός και φρίκη επί των ευανθών λειμώνων και λόφων της, μυροβόλου Χίου, ους ποτίζουσι σήμερον τα δάκρυα των επιζώντων τέκνων της. Οποία συμφορά!».

Το Λεύκωμα της Γενναδείου Βιβλιοθήκης συγκεντρώνει μια σειρά από φωτογραφίες που αποτυπώνουν ολοφάνερα το μέγεθος των καταστροφών στο δομημένο περιβάλλον της Χίου. Οι λήψεις έγιναν από τους φωτογράφους αδελφούς Καστάνια, οι οποίοι διατηρούσαν τη “Φωτογραφική Εταιρία Ελ Βεδερ” (Societé photographique El Beder, Castania freres, Smyrne) στην οδό Franque, στη Σμύρνη, και δραστηριοποιήθηκαν από το 1860 και κατά τις επόμενες δεκαετίες του 19ου αιώνα.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (46)