HORNBY, Emelia Bithynia Maceroni. Constantinople during the Crimean War, Λονδίνο, Richard Bentley, 1863.
Η Elizabeth Emelia Bithynia Hornby (1826-1866) συνόδεψε τον σύζυγό της, Sir Edmund Hornby, στο ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη, όταν ο τελευταίος ανέλαβε διπλωματική αποστολή για την διευθέτηση του βρετανικού κυβερνητικού δανείου στην οθωμανική κυβέρνηση. Το χρονικό της παραμονής της στην οθωμανική πρωτεύουσα και στα περίχωρα, την Πρίγκηπο και τα Θεραπειά, αποτελείται από επιστολές που συνέταξε η ίδια με παραλήπτες την μητέρα της, την αδελφή της, τον συζύγό της και μια γνωστή της.
Στις 24 Αυγούστου του 1855, ξεκινάει η περιγραφή του ταξιδιού της από το Καλαί στο Παρίσι και από εκεί στη Μασσαλία, όπου επιβιβάστηκε στο πλοίο. Μέσω Κορσικής, Μάλτας και Σύρου φτάνει στη Σμύρνη. Από εκεί συνέχισαν προς τα Δαρδανέλια, και κατέληξαν στα Θεραπειά, στον Βόσπορο. Ακολουθούν επιστολές γραμμένες με τρόπο γλαφυρό και λεπτομερή, που τον διακρίνει η γυναικεία παρατηρητικότητα και σκέψη. Στα γράμματά της, η Hornby περιγράφει τις συνθήκες ζωής στην οθωμανική πρωτεύουσα, τις διαφορετικές εθνότητες (Αρμένιους, Λεβαντίνους, Τούρκους, Έλληνες κ.ά), και στιγμιότυπα από τον ιδιωτικό βίο των οθωμανών γυναικών. Μιλάει ακόμα για τις θρησκευτικές γιορτές, τον σουλτάνο Αμπντουλμετζίτ, τη Χάλκη και τα άλλα Πριγκιπόνησα, και τον βαρύ χειμώνα του 1855. Επίσης παραθέτει λεπτομέρειες από τα πολεμικά και πολιτικά συμβάντα του Κριμαϊκού πολέμου, τα στρατιωτικά στρατόπεδα στη Σεβαστούπολη και στην Μπαλακλάβα, τα νοσοκομεία και τις επιδημίες, ενώ αναφέρεται και στη Florence Nightingale. Η τελευταία επιστολή έχει ημερομηνία 5 Φεβρουαρίου 1858.
Οι επιστολές κυκλοφόρησαν πρώτη φορά στα 1858, σε περιορισμένα αντίτυπα και με τον τίτλο “In and around Stamboul”, και έπειτα, στα 1863, στην εμπλουτισμένη αυτή έκδοση με λίγες χρωμολιθογραφίες, βασισμένες σε σχέδια της επίσης Βρετανίδας περιηγήτριας, Mary Adelaide Walker που ήταν φίλη της λαίδης Hornby. Τα χαρακτικά αντλούν τα θέματά τους κυρίως από τον ιδιωτικό βίο των οθωμανών μουσουλμάνων γυναικών. Οι επιστολές διαβάζονται και ως πολύ επιτυχημένο ιστορικό μυθιστόρημα.
Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου