Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

FORBIN, Louis Nicolas Philippe Auguste, Comte de. Voyage dans le Levant, Παρίσι, De l'Imprimerie royale, 1819.

Ο Louis Nicolas Philippe Auguste, βαρώνος, και αργότερα κόμης de Forbin (la Roque-d'Anthéron, 1777 – Παρίσι, 1841) ήταν Γάλλος ζωγράφος, συγγραφέας και αρχαιοδίφης. Υπήρξε μαθητής του Jacques-Louis David. Κατά την περίοδο της παλινόρθωσης των Βουρβόνων υπηρέτησε ως γενικός διευθυντής του Μουσείου του Λούβρου καθώς και άλλων μουσείων της Γαλλίας.

Εμπνευσμένος από τον François-René de Chateaubriand (Σατωβριάνδο), ο Forbin απέπλευσε από το λιμάνι της Τουλώνης στις 22 Αυγούστου του 1817 με προορισμό την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως και ο Chateaubriand, έτσι και ο Forbin ταξιδεύει με δική του πρωτοβουλία, χωρίς να έχει λάβει εντολή από τη γαλλική κυβέρνηση· καθώς όμως σκοπός της εξόρμησης ήταν η ανεύρεση ελληνικών και ρωμαϊκών αρχαιοτήτων και ο σχεδιασμός των τοπίων που θα επισκέπτονταν, ταξίδεψε με τα πλοία του γαλλικού στόλου του Λεβάντε (flotte du Levant).

Στο εγχείρημά του τον Forbin συνόδευαν οι ζωγράφοι Pierre Prévost και Léon Matthieu Cochereau (επίσης μαθητής του David, και ανιψιός του Prévost), καθώς και ο αρχιτέκτονας Jean-Nicolas Huyot. Ο Αββάς de Forbin-Janson, αργότερα επίσκοπος του Νανσύ, συμμετείχε μόνο στο πρώτο μέρος του ταξιδιού, ενώ ο Huyot αναγκάστηκε να παραιτηθεί από το εγχείρημα όταν έσπασε το πόδι του στη Μήλο. Όταν ο εικοσιτετράχρονος Cochereau έχασε τη ζωή του από δυσεντερία λίγο έξω από τα Κύθηρα, την θέση του αναπλήρωσε ο Linant de Bellefonds, που εκείνη την περίοδο υπηρετούσε ως δόκιμος στο πλοίο «Κλεοπάτρα», στο οποίο επέβαινε η αποστολή. Αφού παραιτήθηκε από τη θέση του στο πλοίο, ο de Bellefonds συμμετείχε στην αποστολή ως ζωγράφος και χαρτογράφος· όταν αυτή θα λήξει τον Δεκέμβριο του 1817, ο de Bellefonds αποφασίζει να παραμείνει στην Αίγυπτο, την οποία θα εξερευνήσει ως μέλος διαφόρων αποστολών. Κατά τα έτη 1831–1869, ο de Bellefonds υπηρέτησε το βασίλειο της Αιγύπτου ως αρχιμηχανικός των δημοσίων έργων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ.

Η αποστολή ταξίδεψε διά θαλάσσης μέχρι και την Άκρα της Γαλιλαίας (Saint-Jean-d'Acre), απ’ όπου το ταξίδι συνεχίσθηκε δια ξηράς. Στην Παλαιστίνη επισκέπτονται τη Νεκρά Θάλασσα και τον ποταμό Ιορδάνη, και από το Κάιρο καταπλέουν τον Νείλο μέχρι την Άνω Αίγυπτο. Τα κύρια μέρη που επισκέφθηκαν είναι κατά σειρά η Μήλος, η Αθήνα, η Κωνσταντινούπολη, η Έφεσος, η Άκρα, η Ιερουσαλήμ, η Γάζα, η Δαμιέτη, το Κάιρο, το Λούξορ, οι Θήβες, η Ροζέτα και η Αλεξάνδρεια. Όταν επέστρεψαν στη Γαλλία τον Απρίλιο του 1818 ο Forbin είχε δαπανήσει περί τα 28.000 φράγκα για την αγορά και τη μεταφορά αρχαιοτήτων, κάποιες από τις οποίες κατέληξαν στις συλλογές του Μουσείου του Λούβρου (τότε Βασιλικού Μουσείου - Musée Royal). O Prévost θα σχεδιάσει πίνακες με πανοραμικές απόψεις της Ιερουσαλήμ και της Αθήνας αλλά θα πεθάνει από πνευμονία το 1823, χωρίς να ολοκληρώσει το πανόραμα της Κωνσταντινούπολης.

Μέσα από τις περιγραφές του, ο Forbin παρουσιάζεται ως ένας ώριμος παρατηρητής και κάτοχος βαθιάς ανθρωπιστικής παιδείας. Το συγγραφικό του ύφος συχνά μοιάζει αδέξια μίμηση εκείνου του Chateaubriand (Ταξίδι στους Αγίους Τόπους, 1806). Καθώς όμως ο Forbin δεν είναι κυρίως συγγραφέας αλλά ζωγράφος, οι περιγραφές του είναι πολύ πιο ακριβείς.

Το 1820 ο Forbin ταξίδεψε στη Σικελία, και αντιστοίχως δημοσίευσε αργότερα το χρονικό της περιήγησής του.

Εργογραφία

Forbin, Auguste (comte de). "Sterne à Paris, ou le voyageur sentimental, Comédie" (Παρίσι: Chez le libraire au Théâtre du Vaudeville, 1800).

Forbin, Auguste (comte de), "Les tableaux de M. le comte de Forbin, ou, La mort de Pline l'ancien, et Inès de Castro, nouvelles historiques" (Παρίσι: Chez Maradan, de l'Impr. de P. Didot, l'aîné, 1817).

Forbin, Auguste (comte de). "Travels in Egypt: being a continuation of the Travels in the Holy Land, in 1817-18" (Λονδίνο: Sir R. Phillips and Co., [1820;]).

Forbin, Comte de. "Voyage dans le Levant en 1817 et 1818, / par M. le Cte. de Forbin" (Παρίσι: Delaunay, 1819).

Forbin, Auguste (comte de). "Souvenirs de la Sicile" (Παρίσι: de l’Imprimerie Royale, 1823).

Βιβλιογραφία

Angrand, Pierre. "Le comte Forbin et le Louvre en 1819", (Λωζάννη, Παρίσι: La Bibliothèque des Arts, 1972).

Classen, Albrecht (επιμ.). "East Meets West in the Middle Ages and Early Modern Times: Transcultural Experiences in the Premodern World" (Βερολίνο, Βοστώνη: de Gruyter, 2013).

Foster, Charles. "Travellers in the Near East" (Λονδίνο: Stacey International, 2004).

Grinhard, Olivier. "Un émule de Chateaubriand : le comte de Forbin, voyageur et écrivain" στο "Chateaubriand en Orient : Itinéraire de Paris à Jérusalem. 1806–1807", επιμ. Maison de Chateaubriand (Châtenay-Malabry) ; Troublé, Véronique. (Châtenay-Malabry : Maison de Chateaubriand, 2006).

Michaud, Louis Gabriel. "Biographie des hommes vivants ou Histoire par ordre alphabétique", (Παρίσι: Chez L. G. Michaud, 1817), τόμος Γ΄σελ. 122.

Σύνταξη: Νικόλας Νικολαΐδης

Θέματα (79)