Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

FÜRER, Christoph, von Haimendorff. Itinerarium Aegypti, Arabiae, Palestinae, Syriae aliarumque regionum orientalium..., Νυρεμβέργη, Abraham Wagenmann, MDCXX [=1620].

Ο Christoph Fürer von Haimendorff (1541-1610) ήταν Γερμανός ευγενής, και μέλος του συμβουλίου της πόλης της Νυρεμβέργης (Ratsherr). Ο Fürer διορίστηκε επίσης γερουσιαστής της πόλης της Νυρεμβέργης στα 1570. Από το 1563 έως το 1566 έκανε μια μακρά περιήγηση, ξεκινώντας από την Ιταλία και συνεχίζοντας στα Ιόνια νησιά, την Αίγυπτο και την Παλαιστίνη. Το έργο του κυκλοφόρησε πρώτα στα λατινικά το 1620, με τίτλο "Itinerarium Aegypti, Arabiae, Palaestinae, Syriae, aliarumque Regionum Orientalium" ("Περιήγηση στην Αίγυπτο, την Αραβία, την Παλαιστίνη,τη Συρία κι άλλες περιοχές της Ανατολής"), σε έκδοση του Georg Richter με βάση το χειρόγραφο του Fürer.

Στο χρονικό της περιήγησής του ο Fürer περιγράφει τα μέρη που επισκέφθηκε κατά τα έτη 1565-1566 μαζί με έναν άλλον ευγενή. Το δρομολόγιο περιλαμβάνει την Αλεξάνδρεια, το Κάιρο, τις Πυραμίδες και τον Νείλο, το όρος Σινά, την Ιερουσαλήμ, τη Βηθλεέμ, τη Νεκρά Θάλασσα, τη Δαμασκό και την Τρίπολη. Ο συγγραφέας παραδίδει επίσης πληροφορίες σχετικά με την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο, την Κρήτη και την Κύπρο. Είναι ο πρώτος που περιγράφει τον τάφο του Φλαμανδού ανατόμου Andreas Vesalius στη Ζάκυνθο.

Ο Fürer αντίκρυσε την Ανατολή με διαύγεια, χωρίς να επηρεαστεί από τις γλαφυρές αλλά εξωπραγματικές περιγραφές που ήταν ακόμα δημοφιλείς στην εποχή του. Η αφήγησή του εμπλουτίζεται με πλήθος παραθέματα από τους κλασικούς συγγραφείς και τη Βίβλο, ενώ παράλληλα περιέχει ενδιαφέροντα στοιχεία για τη ζωή στις αραβικές χώρες, και τους Ευρωπαίους διπλωμάτες στην Αίγυπτο. Μαζί με άλλα περιηγητικά χρονικά του ύστερου 16ου και του 17ου αιώνα, η οπτική γωνία του συγγραφέα συνέβαλε στο να δημιουργηθεί μια νέα εικόνα της Εγγύς Ανατολής στην Ευρώπη. Το έργο αποτελεί επίσης πρώιμη εκδήλωση της λογοτεχνίας του «ευγενούς ταξιδιώτη» (“gentleman traveller”) που θα ανθίσει τους επόμενους αιώνες.

Τα έξι χαρακτικά που συνοδεύουν το κείμενο απεικονίζουν λεπτομερείς απόψεις του Όρους Σινά και της κορυφής της Αγίας Αικατερίνης, πανοραμική άποψη της Ιερουσαλήμ και την εκκλησία του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ (εξωτερικό, δύο απόψεις του εσωτερικού της εκκλησίας και κάτοψη).


Βιβλιογραφία

Hamilton, Alastair. Arab Culture and Ottoman Magnificence in Antwerp’s Golden Age. Λονδίνο: Arcadian Library and Oxford University Press, 2001, σελ. 38-39.

Knight, Sarah and Tilg, Stefan. The Oxford Handbook of Neo-Latin. Οξφόρδη: Oxford University Press, 2015, σελ. 289-290.

Σύνταξη: Νικόλας Νικολαΐδης

Θέματα (7)