Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

WALSH, Robert/ALLOM, Thomas. Constantinople and the Scenery of the Seven Churches of Asia Minor illustrated…, With an historical Account of Constantinople, and Descriptions of the Plates…, Λονδίνο/Παρίσι, Fisher, Son & Co. [1836-38].

O Ιρλανδός Robert Walsh (1772-1852) παρέμεινε στην Kωνσταντινούπολη ως εφημέριος, στην πρεσβεία του Λόρδου Strangford από το 1821 έως το 1824 και από το 1830 έως το 1835. O Άγγλος Thomas Allom (1804-1872) εγκατέλειψε την αρχιτεκτονική (η εκκλησία στο Highbury και ο Άγιος Πέτρος στο Notting Hill είναι δικά του δημιουργήματα) και ταξίδεψε για εννέα μήνες (περ. 1836-37) στη Mικρά Aσία, τη Συρία, την Παλαιστίνη και την Kωνσταντινούπολη.

Ο R. Walsh και ο Th. Allom συνεργάστηκαν για λογαριασμό του εκδοτικού οίκου Fischer στην έκδοση ενός ταξιδιωτικού λευκώματος. Kαρπός αυτής της συνεργασίας είναι η δίτομη έκδοση που παρουσιάζεται εδώ με σχέδια του Allom αλλά και άλλων (όπως του Hervé) και επεξηγηματικά κείμενα του Walsch. Το έργο κυκλοφόρησε ευρύτατα έως και τις μέρες μας και μαζί με το πόνημα της Julia Pardoe αποτελούν τα πλέον χαρακτηριστικά λευκώματα της εποχής, που υμνούν κυρίως τις ομορφιές, φυσικές και κτισμάτων, της πολυπολιτισμικής πρωτεύουσας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Στην έκδοση αυτή, μετά από αναλυτική ιστορική αναδρομή και λεπτομερή κατάλογο με πληροφορίες για τους αυτοκράτορες και τους σουλτάνους, ξεδιπλώνονται με μαγευτικό εικαστικό ύφος τα μνημεία (τεμένη, κρήνες, κινστέρνες, κάστρα, νεκροταφεία, παλάτια κ.λπ) και οι γειτονιές, όπως και σκηνές από την καθημερινή ζωή (δημόσια λουτρά, παζάρια, καφενεία κ.ά.) στην Kωνσταντινούπολη, η οποία τον 19ο αιώνα αναδεικνύεται στα περιηγητικά έργα τόσο από τις γλαφυρές περιγραφές όσο και από τις εικαστικές τέτοιου τύπου αναπαραστάσεις.

Στην έκδοση περιλαμβάνονται επίσης απόψεις από την Αλβανία, την Ήπειρο, τη Θράκη, τον Βόσπορο, την Προύσα, την Αδριανούπολη και τα Γιάννενα, καθώς και απόψεις από τις επτά πόλεις της Μικράς Ασίας (Έφεσος, Σμύρνη, Πέργαμος, Θυάτειρα, Σάρδεις, Φιλαδέλφεια, Λαοδίκεια), οι οποίες, στο τελευταίο βιβλίο της Καινής Διαθήκης, την Αποκάλυψη του Ιωάννη που συντάχθηκε περίπου το 96 μ. X. στην Πάτμο, αναφέρονται ως οι επτά πρώιμες χριστιανικές εκκλησίες-κοινότητες στις οποίες απευθύνεται το εσχατολογικό αυτό κείμενο. Η Αποκάλυψη αποτέλεσε έναυσμα και στόχο περιηγήσεων όχι μόνο προσκυνηματικού χαρακτήρα. Yπήρξε αφορμή, από τα μέσα περίπου του 17ου και έως τα τέλη του 19ου αιώνα, για αναζητήσεις και ποικίλους διαλογισμούς των Ευρωπαίων ταξιδιωτών που επεδίωξαν να βρεθούν στα ερείπια και στις πόλεις αυτές της Μικράς Ασίας.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (97)