Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

DU MONCEL, Théodore. Οδοιπορικό του 1843 από την Αθήνα στο Ναύπλιο, Αθήνα, Ολκός – Αριάδνη, 1984.

Ο Γάλλος Théodose Achille Louis Vicomte du Moncel (1821-1884), απόγονος ευγενών από τη Νορμανδία, γεννήθηκε στο Παρίσι και εκτός από ικανός σχεδιαστής και χαράκτης διακρίθηκε κυρίως ως επιστήμονας ειδικός στον ηλεκτρισμό και στα μαθηματικά. Σε νεαρή ηλικία πραγματοποίησε μία περιήγηση στην Ελλάδα (1844), όπου και σχεδίασε με άνεση αρχαιολογικές τοποθεσίες, μνημεία και πόλεις. Το ταξίδι του ξεκίνησε από τη Βενετία (Νοέμβριος 1843) και μετά την Ελλάδα συνεχίστηκε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στην επιστροφή στάθμευσε στη Μάλτα, τη Μεσσήνη και τη Νάπολη.

Οι εξαιρετικής ποιότητας μεγάλου σχήματος λιθογραφίες, που καλύπτουν όλη τη διαδρομή του ταξιδιού του, δημοσιεύτηκαν σε πολυτελές Λεύκωμα, ενώ σε άλλη έκδοση περιλήφθηκαν δεκαοχτώ ξυλογραφίες από τη Χερσαία εκδρομή από την Αθήνα στο Ναύπλιο και σε ξεχωριστή έκδοση συγκεντρώθηκαν δεκατέσσερις λιθογραφίες με αθηναϊκά θέματα. Επεξηγηματικά κείμενα και περιγραφή των εικόνων συνοδεύουν τα χαρακτικά που σχεδίασε και χάραξε όλα ο ίδιος ο Du Moncel, ενώ οι ανθρώπινες μορφές που κοσμούν το θέμα ως διακοσμητικές γραφικές λεπτομέρειες, σχεδόν σε όλες τις απεικονίσεις, έχουν φιλοτεχνηθεί από άλλον καλλιτέχνη.

Τα ζωγραφικά του έργα από το ταξίδι στην Ανατολή ο Du Moncel τα εκθέτει συστηματικά (1846-1851) στα ετήσια Salons στο Παρίσι και τα διαθέτει επίσης για βιοποριστικούς σκοπούς. Από το 1846 ασχολήθηκε ως ηλεκτρολόγος-μηχανικός σε κρατική θέση, συνέταξε πραγματείες και άρθρα σχετικά με την επιστήμη του ηλεκτρισμού, έγινε μέλος της Ακαδημίας των Επιστημών, υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Société Nationale des Sciences Naturelles et Μathématiques de Cherbourg, και έγινε και αξιωματικός της Λεγεώνας της Τιμής.

Ο Du Moncel ανήκει στο τελευταίο ρεύμα των Ευρωπαίων καλλιτεχνών ο οποίοι αδημονούν να γνωρίσουν επί τόπου τα λείψανα του αρχαίου κόσμου, ενώ ταυτόχρονα η σύγχρονη πραγματικότητα εμπλουτίζει τα εικονογραφικά θέματα και τα ημερολόγια ταξιδιού τους περισσότερο ως γραφική λεπτομέρεια και με αρνητικά σχόλια, ενώ η μνήμη των πρόσφατων ιστορικών γεγονότων σφραγίζει αν όχι τα σχέδια τουλάχιστον τα συνοδευτικά επεξηγηματικά κείμενα.

Ο Du Moncel τεκμηριώνει επίσης τις παρατηρήσεις του για τα μνημεία με αναφορές σε έργα της αρχαίας γραμματείας ή και σε προγενέστερους έγκυρους περιηγητές (R. Chandler, J. Stuart, N. Revett, F.C.H.L. Pouqueville, Ch. Wordworth, Expédition Scientifique de Morée). O Du Moncel όμως προέρχεται από τη Γαλλία τη Παλινόρθωσης και η προσήλωσή του στο ευρωπαϊκό πρότυπο –ενάντια σε κάθε ιδέα φιλελευθερισμού— συμβάλλει στην αρνητική θεώρηση της νεοελληνικής πραγματικότητας. Οι αντίξοες συνθήκες ταξιδιού, το ξένο για τις συνήθειές τους τοπίο αλλά και ο διαφορετικός τρόπος ζωής σχολιάζονται αρνητικά και ειρωνικά. Παρ’ όλα αυτά, τα καθαρά σχέδιά του αναδεικνύουν τα μνημεία που εντάσσονται πάντα σε ένα απόλυτα ταιριασμένο με αυτά φυσικό τοπίο.

Σύνταξη: Ιόλη ΒΙγγοπούλου

Θέματα (73)