Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

MARMONT, August-Frédéric-Louis Viesse de, Duc de Raguse. Voyage du Maréchal Duc de Raguse en Hongrie, en Transylvanie… à Constantinople… et en Égypte… τ. I-IV, Παρίσι, Ladvocat, 1839 [Atlas].

O Γάλλος Auguste-Frédéric-Louis Viesse de Marmont δούκας της Ραγούζας (1774-1852) γεννήθηκε στη Γαλλία και πέθανε στη Βενετία. Ξεκίνησε τη στρατιωτική του σταδιοδρομία ως υπολοχαγός, διακρίθηκε σύντομα και ο Ναπολέων Βοναπάρτης τον έκανε υπασπιστή του, στη συνέχεια προήχθη σε συνταγματάρχη και δύο χρόνια αργότερα ο ίδιος Βοναπάρτης τον προήγαγε σε στρατηγό.

Το 1806 διορίστηκε κυβερνήτης της Δαλματίας, όπου χάραξε δρόμους, εισήγαγε σύγχρονο διοικητικό σύστημα και του απονεμήθηκε ο τίτλος του δούκα της Ραγούζας. Οι συνεχείς στρατιωτικές επιτυχίες του είχαν ως αποτέλεσμα να του απονεμηθεί το αξίωμα του στρατάρχη και να τοποθετηθεί γενικός διοικητής των Ιλλυρικών Επαρχιών. Το 1811 ανέλαβε τη διοίκηση του γαλλικού στρατού στην Πορτογαλία, όπου τραυματίστηκε βαρύτατα. Τον επόμενο χρόνο ωστόσο διετέλεσε διοικητής σώματος στρατού στη Γερμανία και οι επιτυχίες του οδήγησαν τον Ναπολέοντα να τον επιλέξει ως υπαρχηγό του. Μετά την παλινόρθωση του Λουδοβίκου ΙΗ΄εγκατέλειψε τον Βοναπάρτη, αλλά όταν στην Επανάσταση του 1830 τα στρατεύματά του δεν κατόρθωσαν να διατηρήσουν το Παρίσι υπό τον έλεγχο του Καρόλου Ι' εξορίστηκε και έζησε στην Αγγλία, στο Άμστερνταμ και στη Βιέννη. Από εκεί ο Marmont αποφάσισε να ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη. Περιηγήθηκε την Ουγγαρία (1832), την Ελβετία (1833), την Ιταλία (1833), την Αίγυπτο, την Τουρκία και την Περσία (1834-1835) και πάλι την Ιταλία (1835), πριν επιστρέψει στη Βιέννη το 1836 για να συγγράψει τις αναμνήσεις του, οι οποίες δημοσιεύτηκαν το 1837 και 1838.

Αποπειράθηκε να εμπλακεί σε επιχειρήσεις μεταλλουργίας εφαρμόζοντας μια νέα μέθοδο χύτευσης, χωρίς όμως τελικά να πετύχει ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας γι' αυτήν. Από τον χειμώνα το 1838 αποφασίζει να εγκατασταθεί στη Βενετία, ενώ τα επόμενα χρόνια (1841-42) προσπαθεί να επιστρέψει στη Γαλλία και να ανακτήσει το οικογενειακό κάστρο στη Chantillon, χωρίς όμως να το κατορθώσει. Πέθανε στη Βενετία σε ηλικία 78 ετών και τάφηκε στη γενέτειρά του στη Γαλλία.

Το συγκεκριμένο σπάνιο Λεύκωμα, που συνοδεύει την τετράτομη έκδοση των αναμνήσεων από τα ταξίδια του, περιέχει χαρακτικά, αντίγραφα από παρόμοια του εκδοτικού οίκου Finden, τα οποία συνόδευαν την έκδοση με τα ταξίδια του βαρώνου Taylor και δημοσιεύτηκαν την ίδια περίοδο. Περιλαμβάνει απόψεις από τη Συρία, τους Αγίους Τόπους, την Αίγυπτο και τη Σικελία.


Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (20)