Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

SANDYS, George. Relation of a Journey begun An: Dom: 1610. Foure Bookes. Containing a Description of the Turkish Empire, of Aegypt, of the Holy Land…, Λονδίνο, W. Barrett, 1615.

O Άγγλος, ποιητής και πολιτικός George Sandys (1578-1644), με σπουδές στην Oξφόρδη, διετέλεσε ταμίας στα θέματα γεωργίας και βιομηχανίας στην αποικιακή Εταιρεία της Βιργίνιας, ενώ θεωρήθηκε αυθεντία στην εποχή του για την ικανότητα του σε μεταφράσεις ποιημάτων αρχαίων Λατίνων συγγραφέων. Ταξίδεψε στην Aνατολή το 1610-11 ξεκινώντας από τη Γαλλία και μέσω Βενετίας περιέπλευσε το Ιόνια νησιά, τη νότια Πελοπόννησο, τη Χίο, τη Λέσβο, και από τα στενά του Ελλησπόντου έφτασε στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί, πάντα με πλοίο, κατευθύνθηκε στην Αίγυπτο, το Όρος Σινά, τους Άγιους Τόπους, ενώ στο ταξίδι επιστροφής πέρασε από την Κύπρο, τη Σικελία, τη Νάπολη και τη Ρώμη.

Το οδοιπορικό του, το πρώτο επιμελημένο, λεπτομερειακό (και με τεκμηριωμένες σε παρασελίδιες σημειώσεις τις πληροφορίες από αρχαίες πηγές) ταξιδιωτικό οδοιπορικό, σηματοδοτεί το «πέρασμα» από τα ταξιδιωτικά χρονικά του 16ου σε αυτά του 17ου αιώνα. Αντιπροσωπεύει τα χρονικά τα οποία μετεωρίζονται στις παρυφές της Γεωγραφίας, της Ιστορίας αλλά και του αυτοβιογραφικού ταξιδιωτικού χρονικού με ρευστό και αντιφατικό χαρακτήρα. Διακρίνουμε μια αγωνιώδη επιθυμία μετάδοσης γνώσης –γεωγραφικής, ανθρωπολογικής, πρωτότυπης και μοναδικής– και ταυτόχρονα παρεμβάλλεται το βλέμμα του περιηγητή όλο και περισσότερο διεισδυτικό και ερμηνευτικό.

Η έκδοση, εμπλουτισμένη με χαλκογραφίες εντός του κειμένου, που παρουσιάζουν πρωτότυπα θέματα, συνέβαλε ουσιαστικά στις γνώσεις γεωγραφίας και εθνολογίας, μεταφράστηκε στα γερμανικά και τα φλαμανδικά και είχε συνολικά εννέα επανεκδόσεις μόνον τον 17ο αιώνα. Εκτός από κείμενα της Αγίας Γραφής (1621-26), ο Sandys μετέφρασε και σχολίασε τις "Mεταμορφώσεις" του Oβίδιου, ενώ η έκδοση του έργου αυτού στα 1632, εμπλουτισμένη με φιλοσοφικές ρήσεις και σχόλια από αρχαίους συγγραφείς και με τη μετάφραση μέρους της "Αινειάδας" του Βιργίλιου, τον καθιέρωσε στους κύκλους των διανοουμένων της εποχής του.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (43)