Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

COOTWIJCK, Johannes van. Itinerarium Hierosolymitanum et Syriacum …, Αμβέρσα, Ηieronymus Verdussen, 1619.

Ο Φλαμανδός Johannes van Cootwijck, γνωστός και ως Johannes Cotovicus (;-1628), διδάκτωρ της Νομικής του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης, πραγματοποίησε το προσκυνηματικό ταξίδι στους Άγιους Τόπους ξεκινώντας τον Απρίλιο του 1598 από τη Βενετία και πλέοντας την Αδριατική και την ανατολική Μεσόγειο, με σταθμούς στην Κρήτη και την Κύπρο έφτασε στην Παλαιστίνη. Στο ταξίδι της επιστροφής επισκέφτηκε και τη Συρία, παρέμεινε τρεις μήνες στο Χαλέπι και επέστρεψε, τον Μάιο του 1599, στη Βενετία.

Το χρονικό του, που συνεχίζει την παράδοση παρόμοιων έργων του 16ου αιώνα, κυκλοφόρησε δέκα χρόνια μετά στα λατινικά, χωρίς επιτυχία –επανεκδόθηκε απλώς τον επόμενο χρόνο και στα ολλανδικά– και περιλαμβάνει σε πέντε κεφάλαια, εκτός από τις ταξιδιωτικές εμπειρίες στους τόπους που βρέθηκε, μια πυκνή ιστορική πληροφόρηση την οποία αντλεί από την αρχαία ελληνική και λατινική γραμματεία (Διονύσιος Αλικαρνασσεύς, Όμηρος, Οράτιος, Πλίνιος, Πολύβιος, Πτολεμαίος, Πυθαγόρας, Στράβωνας) αλλά και από σύγχρονούς του συγγραφείς. Το κείμενο εμπλουτίζεται με απόψεις και χάρτες, παρασελίδιες βιβλιογραφικές παραπομπές, επιγραφές και αποσπάσματα από τη Βίβλο. Η Ιερουσαλήμ, ο Πανάγιος Τάφος, η Βηθλεέμ και οι άλλοι καθαγιασμένοι τόποι περιγράφονται αναλυτικά και συνοδεύονται με πολύ ενδιαφέρουσες κατόψεις.

Μορφωμένος αλλά και παρατηρητικός, ο Cotovicus μας παραδίδει εκτενή περιγραφή για τις ακτές απέναντι από την Κέρκυρα (πληθυσμοί, ασχολίες), την πρώτη, σε ταξιδιωτικό χρονικό, αναφορά για τους Μανιάτες, και κάνει μνεία στις στοές της αρχαίας Γόρτυνας. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχουν οι περιγραφές του για την Κύπρο, καθόσον την επισκέπτεται τριάντα χρόνια μετά την τουρκική κατάκτηση (1571). Αναφέρεται εκτενώς στην γεωργική παραγωγή και ειδικά στα χαρούπια (γνωστά ως ο μαύρος χρυσός της νήσου), δίνει μια θαυμάσια περιγραφή της αλυκής στη Λάρνακα και αφηγείται πολύ ζωντανά τη ζωή στη Λευκωσία, αλλά και γενικότερα τον βίο των κατοίκων.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (59)