Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

SPENCER-STANHOPE, John. Olympia; or, Topography illustrative of the actual state of the Plain of Plympia, and of the Ruins of the City of Elis, Λονδίνο, Dodwell and Martin, 1824/ Αθήνα 2010.

O Άγγλος αρχιτέκτονας John Spencer-Stanhope (1787-1873), μέλος γνωστής αριστοκρατικής οικογένειας γαιοκτημόνων, σπούδασε ελληνική μυθολογία. Την περίοδο των ναπολεόντειων πολέμων βρισκόταν στη Γαλλία, όπου ως Άγγλος υπήκοος κρατήθηκε όμηρος. Με αντάλλαγμα την ελευθερία του, η Ακαδημία Belles Lettres του ανέθεσε την καταγραφή των αρχαιοτήτων στην Ολυμπία και την ευρύτερη περιοχή.

Στο ταξίδι, το οποίο ξεκίνησε από το Παρίσι το φθινόπωρο του 1813, τον συνόδευε ο αδελφός του Edward και ο αρχιτέκτονας και σχεδιαστής Thomas Allason, αυτός που πρώτος παρατήρησε την «ένταση» στους αρχαίους ελληνικούς κίονες. Έφτασαν στη Ζάκυνθο την άνοιξη του 1814, πέρασαν στη Πελοπόννησο, επισκέφτηκαν την Γλαρέντζα, την Ήλιδα, τον Πύργο, τη Μιράκα και έφτασαν στην Ολυμπία.

Για τις αρχιτεκτονικές αποτυπώσεις και τις μετρήσεις τους χρησιμοποιήσαν όργανα ακριβείας και σύγχρονες μεθόδους (εξάντα, ταινίες κ.λπ.), ενώ ως οδηγό τους είχαν το κείμενο του Παυσανία και τις περιγραφές του Γάλλου προξένου και αρχαιοδίφη Fauvel, και είναι οι πρώτοι που εντόπισαν τη θέση του αρχαίου Ιπποδρόμου. Συνέχισαν το ταξίδι τους στο Λεοντάρι, τη Μεγαλόπολη, το Ναβαρίνο, τη Μεσσήνη, τη Σπάρτη, τη Μαντίνεια, το Άργος, τη Νεμέα και από την Κόρινθο έφτασαν στην Αθήνα το καλοκαίρι του 1814, όπου σχεδίασαν τις αρχαιότητες της πόλης και μαζί με τον Ch. R. Cockerell και τον ζωγράφο Lickh πραγματοποίησαν αρχαιοδιφικές εξορμήσεις στην Αττική, τη Βοιωτία και την Εύβοια.

Ο Stanhope δημοσίευσε σε τρεις τόμους τα τοπογραφικά, τοπιογραφικά και αρχιτεκτονικά του σχέδια, ενώ το συγκεκριμένο έργο, που κυκλοφόρησε την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης, ήταν μια «φιλελληνική» κίνηση για την ευτυχή έκβαση του Αγώνα.

Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (18)