Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

SAYGER, C. & DESARNOD, A[uguste Joseph]. Album d’un voyage en Turquie fait par ordre de sa majesté l’empereur Nicolas 1er en 1829 et 1830, par C. Sayger & A. Desarnod, Παρίσι, Imprimérie de Firmin Didot Frères, 1834.

Ο C. Sayger, βιβλιοθηκάριος του τσάρου της Ρωσίας, και ο ζωγράφος Auguste Joseph Desarnod (1788-1840) μετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις του τσάρου Νικολάου Α΄ ενάντια στις οθωμανικές δυνάμεις στη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου 1829-1830.

Ο Sayger κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, εκτός από τα στρατιωτικά του καθήκοντα, επιδόθηκε σε αρχαιολογικές και τοπογραφικές έρευνες. Από την αποστολή αυτή προέκυψαν το "Λεύκωμα" αυτό και η "Αφήγηση" (Relation) του ταξιδιού. Στο "Λεύκωμα" περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πενήντα πέντε σπανιότατες λιθογραφίες και περιγραφές για το Διδυμότειχο, την Αδριανούπολη και τη Βόρεια Θράκη.

Ξεκίνησαν στις 12 Αυγούστου του 1829 από την Αγία Πετρούπολη και μέσω Witebsk και Doubassary έφτασαν στην Οδησσό, απ’ όπου με πλοίο ταξίδεψαν έως τον Πύργο (Burgas) για να καταλήξουν από τη χερσαία οδό στην Αδριανούπολη (το παζάρι, το τέμενος του σουλτάνου Σελίμ Β´, το τέμενος του σουλτάνου Βαγιαζήτ B´, το φρούριο, αρχαιότητες, ο μητροπολίτης, οι Αρμένιοι). Συνέχισαν προς το Διδυμότειχο (το φρούριο, αρχαιότητες, οι κάτοικοι, το εμπόριο, τα προϊόντα, οι βιοτεχνίες μεταξωτών και βαμβακερών υφασμάτων, τα καπνά, τα κεραμικά, κ.ά.).

Το δρομολόγιό τους συνεχίστηκε ως εξής: Αδριανούπολη, Σαράντα Εκκλησιές (κάτοικοι, προϊόντα, ορυκτά), Δοξιπάρα (Pinarhissar), Βιζύη (αρχαιότητες, εκκλησίες, τεμένη, πληθυσμός, προϊόντα, εμπόριο), Αδριανούπολη (το παλαιό παλάτι, κλίμα, πληθυσμός, γιορτές, ο τρύγος) και στην επιστροφή περνώντας από την Σηλυμνό (Sliven), τον Πύργο, την Μεσημβρία (ερείπια, εκκλησίες, κάτοικοι), τη Σωζόπολη έφτασαν στην Οδησσό, τη Σεβαστούπολη, τη Χερσώνα, τη Συμφερόπολη και τέλος στην Αγία Πετρούπολη. Στο τέλος της "Αφήγησης" δημοσιεύεται η Συνθήκη Ειρήνης ανάμεσα στον τσάρο της Ρωσίας και τον οθωμανό σουλτάνο που υπογράφτηκε στην Αδριανούπολη στις 14 Σεπτεμβρίου του 1829.

Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (58)