Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

BENNET, Henry James. Winter and Spring on the Shores of the Mediterranean: or, the Genoese Rivieras, Italy, Spain, Corfu, Greece, the Archipelago, Constantinople…, Smyrna, Asia Minor…, fifth edition, Λονδίνο, J. & A. Churchill, 1875.

Ο Άγγλος Henry James Bennet (1816-;), γιος ιδιοκτήτη μεγάλης βιομηχανικής μονάδας παραγωγής υφασμάτων και εμπνευστή του «βελούρ κοτλέ», γεννήθηκε στο Μάντσεστερ. Σε ηλικία δεκατριών ετών έχασε τον πατέρα του και εγκαταστάθηκε μαζί με τη μητέρα του στο Παρίσι. Ο Henry James έδειξε έφεση προς τις κλασικές σπουδές, παρακολούθησε λοιπόν μαθήματα στη Σορβόνη ενώ παράλληλα σπούδασε ιατρική. Στα είκοσι έξι του παντρεύτηκε μία Γαλλοϊνδή, κόρη γιατρού, αλλά δεν απέκτησαν παιδιά.

Το 1843 ειδικεύεται πλέον στη μαιευτική και τη γυναικολογία, συμμετέχει στην ίδρυση του Ιατρικής Εταιρείας Αγγλοφώνων Ιατρών στο Παρίσι, ανοίγει Ιατρείο στο Λονδίνο, αρθρογραφεί σε πολλά ιατρικά επιστημονικά περιοδικά και ασχολείται με τη βοτανική. Η κλονισμένη υγεία του τον αναγκάζει να επιλέξει θερμότερα κλίματα και αποφασίζει να εγκατασταθεί, το 1859, στη Mεντόνα της Προβηγκίας. Για πολλά χρόνια εξασκούσε την ιατρική το καλοκαίρι στην Αγγλία και τον χειμώνα στη Νότια Γαλλία. Ακαταπόνητος, δεν σταμάτησε παράλληλα με την ιατρική, να συντάσσει συγγράμματα για το κλίμα διαφόρων περιοχών της Μεσογείου και τις παθήσεις του θώρακα και φυσικά πολλά σχετικά με την ειδικότητά του. Το 1878 έπαψε να ασκεί την ιατρική στην Αγγλία τα καλοκαίρια, (εξακολουθώντας ωστόσο να διαμένει στην πατρίδα του) ενώ συνεχίζει τον χειμώνα στη Μεντόνα. Το συγκεκριμένο έργο επανεκδόθηκε πολλές φορές ενώ το τελευταίο έργο του χρονολογείται στα 1880.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (43)