ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗΣ, Λαόνικος. L'histoire de la decadence de l'empire grec, et establissement de celuy des Turcs... depuis la ruine du Peloponese jusques à present..., Παρίσι, Claude Sonnius, 1632.
Ο Έλληνας, αθηναϊκής καταγωγής, ιστορικός Λαόνικος Χαλκοκονδύλης (περ. 1430-περ. 1490) ήταν γιος του Γεωργίου και εξάδελφος του Δημητρίου Χαλκοκοκνδύλη. Μετά τη διαμάχη του πατέρα του με τον Φλωρεντίνο Δούκα της Αθήνας Νέρο Β’ Ατσαγιόλι ακολούθησε την οικογένειά του στην Πελοπόννησο, όπου σύμφωνα με μαρτυρία του Κυριακού Αγκωνίτη έζησε στον Μυστρά, στην αυλή του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου (μετέπειτα τελευταίου αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας) και μαθήτευσε κοντά στον φιλόσοφο Γεώργιο Γεμιστό Πλήθωνα. Μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) κατέφυγε στην Ιταλία, όπου παρέμεινε μέχρι τον θάνατό του.
Στην Ιταλία συνέταξε, σε δέκα κεφάλαια, το σημαντικό ιστοριογραφικό έργο με τίτλο «Αποδείξεις Ιστοριών», που καλύπτει την περίοδο 1298-1463 και στο οποίο περιγράφεται η βαθμιαία πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τα γεγονότα από την εγκατάσταση των Οθωμανών στην Προύσσα έως την επέλασή τους στην Πελοπόννησο. Ο Χαλκοκονδύλης, θαυμαστής των αρχαίων Ελλήνων ιστορικών, Θουκιδίδη και Ηρόδοτου, χρησιμοποίησε αρχαΐζουσα γλώσσα, που κατέστησε το κείμενο δυσνόητο, ενώ και τα αρχαιοπρεπή ονόματα με το οποία ονόμασε διάφορους λαούς δημιούργησαν σύγχυση στους ιστορικούς. Ωστόσο, από το έργο ανασύρουμε πολύτιμες πληροφορίες για τα ήθη και έθιμα στην Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, στα κεφάλαια που αναφέρονται στην αποστολή του βυζαντινού αυτοκράτορα Μανουήλ Β΄Παλαιολόγου, όταν ο τελευταίος αναζητούσε στη Δύση βοήθεια για την αντιμετώπιση των Τούρκων.
Το έργο μεταφράστηκε στα λατινικά (1556) και τα γαλλικά (1577). Επανεκδόθηκε το 1612, εμπλουτισμένο με κεφάλαια που αφορούν τη συνέχεια της ιστορίας των Οθωμανών σουλτάνων μέχρι το 1612, και είχε και άλλες ανατυπώσεις (1616, 1620, 1632, 1650, 1660, 1662) με προσθήκες κάθε φορά, των γεγονότων που μεσολαβούσαν από έκδοση σε έκδοση. Στις επανεκδόσεις αυτές συμπεριλήφθηκαν και οι πίνακες του N. De Nicolay με τους ανθρώπινους τύπους και τις ενδυμασίες τους (πρώτη έκδοση 1567/8). Η συγκεκριμένη έκδοση, που επιμελήθηκε ο Ar. Thomas, περιέχει και μια σειρά από προφητείες για την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι οποίες λέγεται ότι ανάγονται στην εποχή του αυτακράτορα Σεβήρου ή του Λέοντα και που ο Thomas διάβασε σε χειρόγραφο.
Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου
Θέματα (45)
-
Προσωπογραφία του Οθωμανού πρίγκηπα Ίσα Τσελεμπή, γιου του Βαγιαζήτ Α΄.
-
Προσωπογραφία του Οθωμανού πρίγκηπα Σουλεϊμάν Τσελεμπή, γιού του Βαγιαζήτ Α΄.
-
Προσωπογραφία του Οθωμανού πρίγκηπα Μούσα Τσελεμπή, γιου του Βαγιαζήτ Α΄.
-
Οθωμανός σουλτάνος στο θρόνο του, περιστοιχιζόμενος από τους αυλικούς του.
-
Η πρώτη προφητεία για την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
-
Η δεύτερη προφητεία για την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
-
Η τρίτη προφητεία για την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
-
Η τέταρτη προφητεία για την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
-
Η πέμπτη προφητεία για την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
-
Η έκτη προφητεία για την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
-
Η έβδομη προφητεία για την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
-
Η όγδοη προφητεία για την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
-
Η ένατη προφητεία για την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
-
Η δέκατη προφητεία για την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
-
Η ενδέκατη προφητεία για την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
-
Η δωδέκατη προφητεία για την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
-
Η δέκατη τρίτη προφητεία για την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
-
Η δέκατη τέταρτη προφητεία για την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
-
Η δέκατη πέμπτη προφητεία για την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
-
Η δέκατη έκτη προφητεία για την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
-
Η δέκατη έβδομη προφητεία για την πτώση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.