Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

Ο ναός της Αθηνάς Νίκης στην Αθήνα. ADELPHUS, i.e. Johann Adolph Meulich. Die Türckisch Chronica von irem Vrsprung anefang und Regiment bisz vff dise Zeit sampt yre kriegen und streyten mit den christen begangen... Στρασβούργο, Martin Flach, M.CCCC.XIII [=1513].

O Γερμανός γιατρός με πολύπλευρη ουμανιστική μόρφωση και συγγραφέας θρησκευτικών και ιστορικογεωγραφικών έργων Johannes Adelphus (1445-1522 περ.), ο επονομαζόμενος και Müling ή Mulichius, έζησε κυρίως στο Στρασβούργο (1505-1514) και συνεργάστηκε με τον εκδοτικό οίκο H. Grüninger. Στα 1516 πήγε στο Schaffhausen, όπου εξάσκησε την ιατρική, ακολούθως εγκαταστάθηκε στην πόλη Τρέβηροι και δημοσίευσε έργα του. Επέστρεψε πάλι, στα 1520, στο Schaffhausen όπου και πέθανε.

Αν και γιατρός έμεινε περισσότερο γνωστός ως χρονικογράφος. Μετέφρασε έργα το περίφημου ουμανιστή φιλοσόφου και ποιητή Μαρτσίλιο Φιτσίνο, καθηγητή της Πλατωνικής Ακαδημίας στη Φλωρεντία, συνέταξε έργα για τα Πάθη του Χριστού και διακρίθηκε με τη μετάφραση του έργου του Εράσμου «Enchiridion militis Christiani”.

Η συγκεκριμένη έκδοση αφορά μια χρονογραφία για τους Οθωμανούς και είναι εμπλουτισμένη με ξυλογραφίες, οι οποίες σύμφωνες με το καλλιτεχνικό πνεύμα της εποχής είναι περισσότερο φανταστικές και αναπαράγουν μερικά θέματα τα οποία είχαν ήδη δημοσιευτεί σε άλλες εκδόσεις της περιόδου.

Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (19)