Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

VECELLIO, Cesare. Costumes anciens et modernes Habiti antichi et moderni di tutto il Mondo di Cesare Vecellio..., τομ. Ι, Παρίσι, Firmin Didot Frères Fils & Cie, M.DCCC.LIX [=1859-60].

O Ιταλός ζωγράφος και χαράκτης Cesare Vecellio (c.1530-1601) γεννήθηκε στο Βένετο και πέθανε στην πόλη Βενετία. Ξάδελφος του Τισιανού, τον συνόδευσε, στα 1548, στο Άουγκσμπουργκ (Augsburg) και μάλλον εργάστηκε κοντά του ως βοηθός. Πιθανότατα, πολλά από τα έργα του Cesare αποδίδονται, εν γνώσει του, στον μεγάλο αναγεννησιακό Ιταλό ζωγράφο. Στην Πινακοθήκη του Μιλάνου φυλάσσεται ένα μικρό έργο του Vecellio που παριστά την Αγία Τριάδα. Δημοσίευσε επίσης ένα έργο, με τίτλο “Corona delle nobili e donne virtuose” (1591), με σχέδια για δαντέλες.

Στο συγκεκρμένο αυτό έργο –που πρωτοκυκλοφόρησε στα 1590 και επενεκδόθηκε στα 1598, εμπλουτισμένο και το οποίο τον έκανε γνωστό– οι ξυλογραφίες πιθανότατα ανήκουν στον Christopher Krieger από τη Νυρεμβέργη. Απεικονίζονται περίπου εξακόσιες ενδυμασίες, μερικές φορές ευφάνταστες, ή και φανταστικές, ανδρών και γυναικών κυρίως από την Ευρώπη αλλά και από την Ασία και την Αφρική. Οι ξυλογραφίες αυτές, που συνοδεύονται από επεξηγηματικά κείμενα, επανεκδόθηκαν στα μέσα του 17ου αιώνα, ενώ η συγκεκριμένη έκδοση είναι και η τελευταία. Ο Vecellio δεν ταξίδεψε ποτέ ο ίδιος και πολλά από τα σχέδιά του με τους ανθρώπινους τύπους είναι επηρεασμένα από προγενέστερα σχέδια του N. de Nicolay και του Pierre de Coeck.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (236)