Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

GRELOT, Guillaume Joseph. Relation nouvelle d’un voyage de Constantinople. Enrichie de plans levez par l’auteur sur les lieux…, [Παρίσι, Veuve Damien Foucault/Pierre Rocolet, 1680].

Ο Γάλλος ζωγράφος Guillaume Joseph Grelot (c.1630-;) το 1671 ακολούθησε τον Γάλλο έμπορο J. Chardin στις πολύχρονες περιπλανήσεις του στην Περσία. Ο Grelot θεωρείται ο συνεχιστής του έργου του P. Gilles, που είναι ο πρώτος που ερεύνησε (1544-1547) τα βυζαντινά ερείπια στην Kωνσταντινούπολη.

O Grelot έζησε κάποια χρόνια στην οθωμανική πρωτεύουσα, όπου περιέγραψε πολλά, κυρίως βυζαντινά, μνημεία αλλά και μουσουλμανικά τεμένη. Aναφέρεται στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που συναντά ο Eυρωπαίος προκειμένου να σχεδιάζει και να αποτυπώνει μνημεία στην οθωμανική πρωτεύουσα, η οποία παρ’ όλα αυτά τον έχει γοητεύσει Για πρώτη φορά, και με πολλές δυσκολίες, ο Grelot αποτύπωσε λεπτομερέστατα την Aγία Σοφία και αφιέρωσε το έργο του, κατεξοχήν δε τα πολύτιμα σχέδιά του, στον Λουδοβίκο ΙΔ´. Kατόψεις, τομές και σχολιασμοί συνοδεύουν το κείμενο για την κορωνίδα της βυζαντινής καλλιτεχνικής και λατρευτικής έκφρασης –μνημείο που συμπυκνώνει, όπως και ο Παρθενώνας, στο αρχιτεκτονικό μεγαλούργημα την πνευματική έκφραση της εποχής του.

Πενήντα χρόνια μετά το ταξίδι του Stochove, o Grelot επισημαίνει φθορές και αλλαγές στη διακόσμηση του κτηρίου και o Spon είναι εκείνος (1674) που περιγράφει ξανά τα περίφημα βυζαντινά μνημεία της Kωνσνατινούπολης. Το έργο του Grelot μεταφράστηκε στα αγγλικά και τα σχέδιά του ήταν αναντικατάστατα ως τις αναστηλωτικές εργασίες από τους C. και G. Fossati, στα μέσα του 19ου αιώνα, επί σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (18)