Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

Ο Παρθενώνας, δυτική όψη.SONNINI DE MANONCOURT, Charles Nicolas Sigisbert. Voyage dans la Haute et Basse Égypte… Collection de Planches, Παρίσι, F. Buisson, An VII [=1799].

Ο Γάλλος ευγενής και φυσιοδίφης Charles Nicolas Sigisbert Sonnini de Manoncourt (1751-1812), απόφοιτος της σχολής Ιησουιτών, σπούδασε νομικά, αλλά παθιασμένος με τα ταξίδια εγκατέλειψε τη δικηγορία, ακολούθησε στρατιωτική σταδιοδρομία και τού εμπιστεύθηκαν αποστολή στην Γουιάνα (1772). Οι τοπογραφικές και εξερευνητικές του δραστηριότητες σε άγνωστες γαίες κατέληξαν στη δημιουργία ενός καναλιού, προς τα σύνορα του Περού με την Αργεντινή, που φέρει μέχρι σήμερα το όνομά του. Επέστρεψε στη Γαλλία με μια συλλογή σπάνιων πτηνών και το 1777 με εντολή του βασιλιά Λουδοβίκου 16ου ταξίδεψαν με τον βαρώνο de Tott για να εξερευνήσουν στην Αφρική. Ο Sonnini ωστόσο παρέμεινε στην Αίγυπτο με σκοπό να περιηγηθεί τις αρχαιότητες. Στη συνέχεια επισκέφθηκε τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη, τη Μικρά Ασία, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και τη Μακεδονία. Το χρονικό του ταξιδιού του στην Αίγυπτο κυκλοφόρησε σχεδόν είκοσι χρόνια μετά, στα 1798, και το οδοιπορικό του στην Ελλάδα και την Τουρκία στα 1801-02. Κατά τη Γαλλική Επανάσταση, έχασε τους τίτλους του, καταστράφηκε οικονομικά και φυλακίστηκε. Έζησε στη Μολδαβία (1810-11) και άλλες παραδουνάβιες χώρες και συνέγραψε πολύτομα έργα για τη φυσική ιστορία, τη στατιστική, τη γεωγραφία, κ.ά. Πέθανε χωρίς να προλάβει να δει «τα λάβαρα της Επανάστασης να ανεμίζουν σε ολόκληρη την Ελλάδα», όπως είχε επιθυμήσει.

Το οδοιπορικό του διαπνέεται από φιλελληνικό πνεύμα και παραδίδει με ζωντανές περιγραφές πλούσιο λαογραφικό υλικό, κυρίως για την καθημερινή ζωή στα νησιά του Αιγαίου: γαμήλιες τελετές, λεπτομερής παρακολούθηση τοκετού, διατροφικές συνήθειες, λαϊκές θεραπευτικές, δεισιδαιμονίες, εορταστικές εκδηλώσεις, ενδυματολογικές προτιμήσεις, κυρίως των γυναικών, εμπορικές δραστηριότητες και πολλές στιγμές του βίου των Ελλήνων σαράντα χρόνια πριν από την Επανάσταση.
Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί συνοδευτικό Λεύκωμα στο τρίτομο έργο που αφορά το ταξίδι του στην Αίγυπτο. Βοτανολογικά και ζωολογικά ευρήματα αλλά και αρχαιότητες (ιχθύες, φυτά, αγάλματα, ειδώλια κ.ά), τοπία και λεπτομερής χάρτης της Αιγύπτου συμπληρώνουν το πόνημα (τα περισσότερα σχέδια είναι δικά του) του μόλις εικοσιεξάχρονου αλλά ώριμου συγγραφέα-ταξιδιώτη.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (24)