Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

SCHWEIGGER, Salomon. Ein newe Reiss Beschreibung auss Teutschland nach Constantinopel und Jerusalem, Νυρεμβέργη / Γκρατς, Johann Lantzenberger / Akademische Druck 1608 / 1964.

Ο Γερμανός λουθηρανός θεολόγος και διπλωμάτης Salomon Schweigger (1551-1622), γιος ευγενούς νοτάριου, με σπουδές κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τυβίγγης, διορίστηκε εφημέριος στην ακολουθία του πρέσβη Joachim von Sintzendorff των Αψβούργων στην Υψηλή Πύλη. Στα 1577 ξεκίνησε από τη Βιέννη, συμμετέχοντας σε διπλωματική αποστολή του Αυτοκράτορα Ροδόλφου Β΄ στον Σουλτάνο Μουράτ Γ΄, και ακολουθώντας τη χερσαία διαδρομή στη ΝΑ Ευρώπη έφτασε στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπου και παρέμεινε έως το 1581 οπότε πραγματοποίησε ταξίδι στην Αίγυπτο, την Παλαιστίνη και τη Συρία. Επέστρεψε με πλοίο μέσω Κρήτης στη Βενετία και από εκεί στη Τυβίγγη, ενώ παρέμεινε στην υπηρεσία της Εκκλησίας, εκτελώντας τα καθήκοντά του σε πολλές πόλεις και πέθανε στη Νυρεμβέργη.

Ο Schweigger διατηρούσε στενή αλληλογραφία με τον ουμανιστή Μαρτίνο Κρούσιο, ο οποίος και τη δημοσίευσε στα 1582, ενώ στη Βιβλιοθήκη της Τυβίγγης υπάρχει χειρόγραφο Λεύκωμα του Schweigger με στοιχεία για προσωπικότητες, κυρίως από τον πατριαρχικό περίγυρο, τις οποίες συνάντησε την περίοδο που βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη. Ο Schweigger μετέφρασε στα 1616, για πρώτη φορά, στα γερμανικά το Κοράνι, παρόλο που υπήρχε ήδη στα λατινικά. Για τη μετάφρασή του χρησιμοποίησε την ιταλική έκδοση, η οποία με τη σειρά της βασίστηκε στη λατινική. Το χρονικό του ταξιδιού του δημοσιεύτηκε, στα 1608, εμπλουτισμένο με πολλές ξυλογραφίες, οι οποίες, όπως και το κείμενό του, καταδεικνύουν τη διεισδυτική ματιά του συγγραφέα στη ζωή, στους θεσμούς και στην κοινωνία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (90)