Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

CARNE, John. Syria, The Holy Land, Asia Minor, &c. Illustrated. In a series of views, drawn from nature by W.H. Bartlett, William Purser, &c., τ. 2, Λονδίνο, Fisher, Son & Co., 1836-1838.

Ο Βρετανός John Carne (1789-1844), γιος εμπόρου και τραπεζίτη, πρωτοδημοσίευσε ανώνυμα, το 1820, ποιητική συλλογή και ταξίδεψε στην Ανατολή το 1821, επισκεπτόμενος την Κωνσταντινούπολη, την Ελλάδα, την Αίγυπτο και τους Αγίους Τόπους. Επιστρέφοντας από το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, αιχμαλωτίστηκε από Βεδουίνους, αλλά αφέθηκε ελεύθερος μετά από λίγες μέρες. Άρχισε να δημοσιεύει τις εντυπώσεις από τα ταξίδια του σε σειρά άρθρων στο "New Monthly Magazine", που αργότερα εκδόθηκαν σε έναν τόμο. Συναναστράφηκε τους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής του και ενώ σχεδίαζε άλλο ένα ταξίδι στη Μεσόγειο πέθανε ξαφνικά. Από το 1829 και έως τον θάνατό του, το 1844, δημοσιεύτηκαν άλλα επτά πολύτομα, λογοτεχνικά κυρίως, έργα του.

Mια ακόμη συνεργασία, που βασίστηκε στην προοπτική μιας πολύτομης εικονογραφημένης έκδοσης για την Οθωμανική Αυτοκρατορία, από τον εκδοτικό οίκο των Fischer, μας κληροδότησε αυτό το λεύκωμα. Eδώ τα κείμενα του Carne επεξηγούν τα σχέδια των W.H. Bartlett, W. Purser και Th. Allom, στα οποία απεικονίζονται μνημεία και τοποθεσίες από τη Συρία, τους Αγίους Tόπους και τη Mικρά Aσία. O Bartlett πρέπει να πρωτοταξίδεψε στην Aνατολή το 1834-35. Στον τρίτο τόμο του έργου υπάρχουν σχέδια του Allom, που ταξίδεψε πιθανότατα το 1836-37. Tο έργο επανεκδόθηκε και αντιγράφηκε, όπως και το "Constantinople and the Scenery of the Seven Churches of Asia Minor " του ίδιου εκδοτικού οίκου, που δημοπρατούνται συνήθως σε λυτή μορφή.

Στο λεύκωμα περιλαμβάνονται απόψεις από τους Αγίους Τόπους, τον Λίβανο, τη Δαμασκό, τη Ρόδο, τη Σύρο, την Αλεξάνδρεια, την Τρίπολη και το Χαλέπι της Συρίας, την περιοχή της Κιλικίας, την Αντιόχεια, και άλλα ιερά προσκυνήματα χριστιανών και μουσουλμάνων στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και ένας χάρτης της Μικράς Ασίας και της ευρύτερης Συρίας.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (47)