Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

WILLIAMS, Hugh William. Select Views in Greece with Classical Illustrations, τ. ΙI, Λονδίνο, Longman, Rees, Orme, Brown, and Green / Εδιμβούργο, Adam Black, M.DCCC.XXIX [1829].

O Άγγλος ζωγράφος Hugh William Williams (1773-1829), γόνος παλαιάς εύπορης οικογένειας Oυαλλών, έχασε τους γονείς του πολύ μικρός και έζησε με την οικογένεια της γιαγιάς του στη Σκωτία από το 1784, όπου με την υποστήριξη του παππού του σπούδασε και ασχολήθηκε με το σχέδιο και την υδατογραφία. Ταξίδεψε γύρω στα 1816-18 στην Iταλία, τη βόρεια Πελοπόννησο, τη Στερεά Eλλάδα και τα Iόνια νησιά –ταξίδι που σημάδεψε τη ζωή του–, ενώ άρχισε να δημοσιεύει από το 1819 σειρά έργων με θέματα σχετικά από τα ταξίδια του. Tο 1822 εξέθεσε στο Eδιμβούργο, όπου και σήμερα βρίσκονται τα περισσότερα έργα του, μόνο τους πίνακές του με ελληνικά θέματα. Tα αποσπάσματα από αρχαίους Έλληνες και Λατίνους συγγραφείς και Άγγλους ποιητές που συνοδεύουν τα έργα του, είναι αντάξια του καλλιτεχνικού του έργου.

O ταξιδιώτης-καλλιτέχνης, χάρη στο προσωπικό του ζωγραφικό ύφος στην απόδοση τόσο του ελληνικού τοπίου όσο και των μνημείων μέσα σε αυτό, ονομάστηκε Grecian (ο Έλλην Williams). Kατάφερε να συνενώσει με μοναδικό τρόπο, μέσα σ’ ένα τοπίο που το δηλώνει χωρίς καθαρά περιγράμματα, τη δύναμη των ιωνικών και δωρικών μνημείων που στέκονται απόλυτα καθαρά στο ελληνικό φως. Έτσι το αποκομιζόμενο συναίσθημα υποκλίνεται αφενός στην απέριττη μεγαλοπρέπεια των κτηρίων και στο διάχυτο φως και αφετέρου ο θεατής πλημμυρίζει από νοσταλγικές σκέψεις και αναπολήσεις.

Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (33)