Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

LECHEVALIER, Jean Baptiste. Voyage de la Troade, ou Tableu de la plaine de Troie dans son état actuel..., Seconde édition, Παρίσι, Laran, An VII [=1799].

Ο Γάλλος αρχαιολόγος, αστρονόμος και ταξιδιώτης Jean-Baptiste Lechevalier (1752-1836), αφού δίδαξε ως καθηγητής σε κολέγια του Παρισιού (1772-1778), ανέλαβε καθήκοντα γραμματέα του Γάλλου πρέσβη στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και με την ιδιότητα αυτή ταξίδεψε στην Ιταλία και τη Μικρά Ασία και δημοσίευσε σχετικές αρχαιολογικές μελέτες, ενώ αργότερα (1806) διετέλεσε βιβλιοθηκάριος στην Βιβλιοθήκη Sainte-Geneviève.

Tο ομηρικό πεδίο των μαχών, αφού πέρασε στα κείμενα του 16ου-17ου αιώνα ως ονειροπόλες αφηγήσεις, δέχτηκε το 1785 τον Γάλλο J.B. Lechevalier ως «πολιορκητικό κριό» να εισβάλλει στον χώρο αναζητώντας ίχνη που θα τον βοηθούσαν στον τελικό του στόχο: την ανακάλυψη της Tροίας. Έκτοτε η Τρωάδα διατήρησε και γαλούχησε μανιωδώς το ενδιαφέρον για αρχαιολογικές έρευνες, φιλολογικές συζητήσεις και κατ’ επέκταση έγινε επιτακτικός και αναγκαίος στόχος επίσκεψης των περιηγητών.

O Lechevalier αρχαιολόγησε στην περιοχή της Tρωάδας και δεύτερη φορά (1786-87), συντροφιά με τον Choiseul-Gouffier και τον ζωγράφο L.F. Cassas. Tα πορίσματα των ερευνών του παρουσίασε στη Royal Society στο Eδιμβούργο και το 1802 δημοσιεύτηκε ολοκληρωμένο το τρίτομο έργο του, συνοδευόμενο με Άτλαντα.

Παρά τις ανακρίβειες των συμπερασμάτων του, συσχετίζει όλα τα δεδομένα του, και αυτά των εικόνων, με αντίστοιχους ομηρικούς στίχους. Ο Lechevalier χρησιμοποιεί τα κείμενα του Ομήρου, του Στράβωνα, άλλων αρχαίων Ελλήνων και Λατίνων συγγραφέων, αλλά και προγενέστερων ταξιδιωτών, για να εντοπίσει και να ταυτίσει την τοπογραφία και κυρίως του τύμβους των ομηρικών ηρώων. Oι συστηματικές ανασκαφές στην Tροία άρχισαν το 1871 από τον Ερρίκο Σλήμαν.

Η συγκεκριμένη αυτή δεύτερη έκδοση περιγράφει το ταξίδι του Lechevalier από τη Βενετία στην Τρωάδα. Μόνον η τρίτη έκδοση συνοδεύεται από Άτλαντα με πολλούς χάρτες και αδημοσίευτο υλικό, όπως πίνακες με απόψεις της Κέρκυρας, της Ζακύνθου, της Ιθάκης, της Αθήνας κ.ά.

Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (10)