Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

PARDOE, Julia. The Beauties of the Bosphorus by Miss Pardoe, from drawings by William H. Bartlett. Λονδίνο, Virtue, 1839.

H Αγγλίδα ποιήτρια και μυθιστοριογράφος Julia Sophia Pardoe (1806-1862), κόρη επιτυχημένου στρατιωτικού, δημοσίευσε τα πρώτα της ποιήματα σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών και λόγω του φόβου της οικογένειάς της ότι είχε φυματίωση ταξίδεψε πολύ νέα στην Πορτογαλία.

Μετά το ταξίδι με τον πατέρα της στην Kωνσταντινούπολη, το 1836-37, και την εκεί παραμονή της και αφού εγκατέλειψε την ιδέα να επισκεφτεί την Aίγυπτο και την Eλλάδα, όπως είχε προγραμματίσει, δημοσίευσε το πρώτο της ιστορικό έργο «The city of the Sultan», που είχε τεράστια επιτυχία (πούλησε πάνω από τριάντα χιλιάδες αντίτυπα) και επανεκδόθηκε το 1838, το 1845 και το 1854.

Mετά τη Lady Montague (1717-18) είναι η πρώτη γυναίκα που εισχωρεί και περιγράφει τα ενδότερα του καθημερινού βίου, κυρίως των γυναικών, στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Έτσι προσφέρει στο ευρωπαϊκό κοινό μία ακόμη έκδοση, αυτή τη φορά με σχέδια του W.H. Bartlett και δικά της κείμενα, έργο το οποίο επανεκδόθηκε επίσης και μεταφράστηκε στα γαλλικά. Ταξίδεψε και στην Αυστρία και την Ουγγαρία εν όψει εκδόσεων σχετικών με τις χώρες αυτές. Έγραψε επιπλέον πολλά ιστορικά και μυθιστορηματικά έργα, αρκετά εμπνευσμένα από την παραμονή της στην Ανατολή.

Η συγκεκριμένη έκδοση παρουσιάζει όλα τα χαρακτηριατικά (παζάρια, λιμάνια, μνημεία, άνθρωποι, τοπίο κλπ.) της Kωνσταντινούπολης του 19ου αιώνα, την εποχή που θεωρούνταν από τους Ευρωπαίους η κατεξοχήν πόλη των θαυμάτων και των μηχανορραφιών στην Ανατολή.

Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (25)