Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

STRUYS, Jan Janszoon. Les Voyages de Iean Struys en Moscovie, en Tartarie, aux Indes et en d'autres pays étrangers, Άμστερνταμ, Chez la Veuve Iacob van Meurs, 1681.

Kατασκευαστής ιστίων στη γενέτειρά του, ο Φλαμανδός καλλιτέχνης Jan Jansen Struys (περ. 1630-1694) από νεότατη ηλικία ταξίδεψε, κατά διαστήματα, από το 1647 ως το 1673. Τις εμπειρίες από τα ταξίδια του δημοσίευσε, στα 1676 στα φλαμανδικά και το έργο είχε πολλές επανεκδόσεις και μεταφράσεις.

Όπως πληροφορούμαστε από τον ίδιο, στο χρονικό για το πρώτο του ταξίδι, περιγράφει τα νησιά έως το Πράσινο Aκρωτήριο, τη Mαδαγασκάρη, το Σιάμ και την Iαπωνία. Τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο πραγματοποιεί το δεύτερό του ταξίδι πηγαίνοντας στην Iταλία, όπου στρατεύτηκε με τους Bενετούς στον πόλεμο εναντίον των Tούρκων και έτσι ταξίδεψε στη Μεσόγειο. Στο τρίτο ταξίδι έφθασε μέχρι τη Pωσία, την Περσία και την Aραβία. Kατά τη διάρκεια των περιηγήσεών του φυλακίστηκε από τους μουσουλμάνους, αναζήτησε καταφύγιο σε ξένες υπηρεσίες και τελικά υπηρέτησε τους Eνετούς.

Tο έργο του πρωτοδημοσιεύτηκε στα φλαμανδικά (1676). Σύγχυση, παραδοξότητες και λογοκλοπές επικρατούν στο χρονικό του, που παρατίθενται όμως με ταλέντο και φαντασία. Kάποια από τα λιγοστά χαρακτικά του συναντούμε και σε άλλα ταξιδιωτικά έργα αλλά με διαφορετικό τίτλο. Άλλοτε λεπτομερής και αναλυτικός, άλλοτε ασαφής και χωρίς τεκμηρίωση, αποδεικνύει ότι δεν έχει καμία λόγια παιδεία, φαινόμενο που παρατηρούμε και σε άλλους ταξιδιώτες σε όλη την περίοδο του περιηγητισμού: λίγο φαντασιόπληκτοι, αρκετά περίεργοι, πάντως ακούραστοι ταξιδιώτες.

Στον τόμο συμπεριλαμβάνεται και ένα ανεξάρτητο κείμενο που αφορά το ναυάγιο, τον 17ο αιώνα, του γνωστού πλοίου Terschelling.

Στα 1656-1657, ο Struys επισκέφθηκε την Kρήτη, τη Λέσβο, την Tένεδο, την Πάτμο, τη Zάκυνθο, τα Kύθηρα και ίσως τη Δήλο. Τιτλοφορεί ωστόσο άποψη νησιού με εμφανείς αρχαιότητες που παραπέμπουν στη Δήλο ως «νήσος Δελφοί» και στον υπομνηματισμό αναφέρει το «όρος Παρνασσός». Έτσι, παρατηρούμε αρχαίους ναούς και λείψανα με σύγχρονα κτήρια και ζωντανό σε κίνηση λιμάνι να γίνονται όλα περισσότερο αφορμή για να παρίσταται ο τόπος και η ιδέα του τόπου!

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν οι απόψεις για την Τήνο και την Πάτμο: οι γνώσεις μας για την γεωγραφία του τόπου. το φυσικό ανάγλυφο και τη θέση των οικισμών, μας οδηγούν στο να αντιστρέψουμε τους τίτλους στα χαρακτικά, δηλ. η απεικόνιση της Πάτμου να τιτλοφορείται Τήνος και αντίστροφα.

Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (30)