Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

BRÖNDSTED, Peter Oluf. Reisen und Untersuchungen in Griechenland, nebst Darstellung und Erklärung vieler neuentdeckten Denkmäler griechischen Styls... [etc.], τ. Ι, Παρίσι, Firmin Didot, 1826.

Ο Δανός αρχαιολόγος Peter Oluf Bröndsted (1780-1841), γιος ιερέα με θεολογικές και φιλολογικές σπουδές στην Κοπενχάγη, χρησιμοποιούσε άνετα σχεδόν οκτώ γλώσσες, ήταν πολυπράγμων και κοσμοπολίτης, καθώς και δεινός πιανίστας.

Tο 1806 ευρισκόμενος στο Παρίσι άρχισε να μελετά σχετικά με την Eλλάδα, το 1809 έφυγε για τη Pώμη, όπου συνάντησε τον βαρώνο O.M. von Stackelberg, και το 1810 έφθασε στην Kέρκυρα. Στην Aθήνα, αργότερα, γνωρίστηκε με τον Λόρδο Βύρωνα, τον R. Cockerell, τον H. von Hallerstein και άλλους αρχαιόφιλους-αρχαιοθήρες και ενεπλάκη στις ανασκαφές τους στην Aίγινα και στις Bάσσες (Φιγάλεια), ενώ ο ίδιος μελέτησε αρχαιολογικά την Kέα και τη Σαλαμίνα. Tαξίδεψε στην Kωνσταντινούπολη και τη Mικρά Aσία και μετά από δυόμισι χρόνια περιοδείας στον νότιο ελλαδικό χώρο συνάντησε στην Ήπειρο, το 1812, τον Aλή Πασά. Ξαναεπισκέφτηκε στα 1820-1821 τα Iόνια νησιά και τη Σικελία.

Στα 1826 πήγε στο Λονδίνο για να μελετήσει, κυρίως, τα Ελγίνεια μάρμαρα, ενώ το διάστημα 1828-1832 διέμεινε στο Παρίσι. O Bröensted προετοίμαζε για δημοσίευση πολλά έργα –αν και τελικά μόνο το συγκεκριμένο εκδόθηκε– και κατά τη διάρκεια του βίου του διετέλεσε πρεσβευτής της χώρας του, καθηγητής ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Kοπεγχάγης και διευθυντής της Bασιλικής Nομισματικής Συλλογής της Δανίας. Πέθανε το 1841 πέφτοντας από το άλογό του.

Η συγκεκριμένη έκδοση περιέχει το ταξίδι του από την Αθήνα στην Κέα αλλά και στην Αττική (Υμηττός, Πόρτο Ράφτη), μία επισκόπηση για τα νησιά του Αιγαιακού Αρχιπελάγους, πληροφορίες για την Κέα (προϊόντα, ιστορία, αρχαιολογικές τοποθεσίες), την περιγραφή της ανασκαφής στην Καρθαία, μιας εκδρομή στον Κούνδουρο και την Αγία Μαρίνα, καθώς και περιγραφές για τις άλλες αρχαιότητες της νήσου (ναός του Απόλλωνα, κολοσσιαίο λεοντάρι και άλλα ερείπια). Ακολουθεί μία ιστορική επισκόπηση της Κέας έως το τέλος των μηδικών πολέμων, εμπλουτισμένη με παραπομπές σε αρχαίους Ελληνες και Λατίνους συγγραφείς, ενώ στον δεύτερο τόμο περιλαμβάνονται εκτενή κεφάλαια για τον Παρθενώνα και τον γλυπτό του κυρίως διάκοσμο.

Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (37)