Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

Αρχαϊκή Kόρη (Μουσείο Ακρόπολης).WALPOLE, Robert (Επιμ.). Memoirs relating to European and Asiatic Turkey; edited from Manuscript Journals, by Robert Walpole, M.A. The Second Edition, Λονδίνο, for Longman, Hurst…, 1818.

Οι ταξιδιώτες των αρχών του 19ου αιώνα είχαν αφιερωθεί στη μελέτη της αρχαίας αλλά και της σύγχρονης Ελλάδος, κατά την προεπαναστατική περίοδο. Ο Robert Walpole (1781-1856), απόγονος του Sir Robert Walpole πρώτου κόμη της Οξφόρδης, ο οποίος και θεωρείται ως ο πρώτος πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, ταξίδεψε στην Ανατολή από το 1803 περίπου και επέστρεψε το 1808. Συγκέντρωσε σε μία πρώτη πολύτιμη έκδοση (1817) κείμενα και μελέτες κυρίως για τις ελληνικές αρχαιότητες και ακολούθησαν άλλες δύο εμπλουτισμένες επανεκδόσεις (1818, 1820).

Τα περισσότερα από τα κείμενα που διαβάζουμε στον τόμο του Walpole δεν δημοσιεύτηκαν αλλού ή ανεξάρτητα. Στη συγκεκριμένη έκδοση, εκτός από τα άρθρα του για διάφορα θέματα (ταφικά έθιμα, πρακτικές αλιείας, αρχαία ελληνική αγγειογραφία), περιλαμβάνονται:
Κείμενα του J.B.S. Morritt για την περιοχή της Μάνης και του φυσιοδίφη Dr. John Sibthorp για τη Μάνη, την Κύπρο, την Αττική και τη Στερεά Ελλάδα (Κιθαιρώνας, Λιβαδειά, Δελφοί, Όσιος Λουκάς κ.ά.), αλλά και για τη φαρμακευτική χλωρίδα του τόπου, τις ελιές στη Ζάκυνθο, όπως και ποικίλα θέματα της καθημερινής ζωής (προϊόντα, πανίδα, έθιμα).
Άρθρο του Dr. Ph. Hunt για την Τροία και την Άσσο και το εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο του ίδιου για τον Άθω και τις εκεί μοναστηριακές βιβλιοθήκες.
Επιστολή του J.D. Carlyle και μελέτη του H. Raikes για την Κωπαΐδα, τις καταβόθρες, τον Εύριπο, τον Ραμνούντα και το Κορύκειον Άντρον.
Μελέτη του συνταγματάρχη Squire για τη στρατιωτική αρχιτεκτονική των αρχαίων Ελλήνων και για την πεδιάδα του Μαραθώνα, τον Ισθμό της Κορίνθου και τις αρχαιότητες στη Βοιωτία και τη Φωκίδα.
Άρθρο του Mr. Davison για τις πυραμίδες της Αιγύπτου, τις κατακόμβες στην Αλεξάνδρεια, τα σύγχρονα ήθη και έθιμα των κατοίκων της Αιγύπτου και το ταξιδιωτικό χρονικό του Captain Light στη Νουβία.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του Earl of Aberdeen για τα ορυχεία του Λαυρίου και την αρχαία νομισματοκοπία και του ιδίου για τα ανάγλυφα από τις Αμύκλες.
Μελέτες του J. Hawkins σχετικά με την τοπογραφία των Αθηνών, που βασίστηκαν σε πληροφορίες του Γάλλου προξένου L. Fauvel, και άρθρα του ιδίου τουWalpole για τα Τέμπη και τον Εύριπο.
Στην έκδοση περιλαμβάνονται επίσης μια πανοραμική άποψη της Αθήνας του W. Haygarth, χάρτης της Τρωάδας και σχόλια για αρχαίες επιγραφές.
H πρωτοπόρα για την εποχή αυτή ιδέα του Walpole, να συγκεντρώσει σε έναν τόμο αυτά τα μικρά χρονικά και δοκίμια που αδυνατούσαν να αποτελέσουν ανεξάρτητη έκδοση, διαφύλαξε και παρέδωσε πληροφορίες που πιθανότατα θα διασκορπίζονταν ως οικογενειακά κειμήλια ή ως χειρόγραφα σε ιδιωτικές βιβλιοθήκες.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (15)