Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

DALLAWAY, Jacques. Constantinople ancienne et moderne, et description des côtes et isles de l'Archipel et de la Troade... [etc.], τ. Ι, Παρίσι, chez Denné jeune, AN VII [=1799].

Ο Άγγλος James Dallaway (1763-1834), μέλος της Εταιρείας Αρχαιοτήτων, παρέμεινε για δεκαοκτώ μήνες στην Κωνσταντινούπολη ως εφημέριος και γιατρός της αγγλικής πρεσβείας στην Υψηλή Πύλη (1794-1796), με επικεφαλής τον Liston, στην οποία μετείχαν και ο φυσιοδίφης J. Sibthorp και ο ζωγράφος G. Mercati. O Dallaway ταξίδεψε τον Νοέμμβριο του 1794 με τον J. Morrit στην Τρωάδα. Στα 1800 δημοσίευσε τo «Anecdotes of the Arts in England», το οποίο θεωρείται από τα πρωιμότερα έργα σχετικά με τις ιδιωτικές συλλογές αρχαιοτήτων στην Αγγλία.

Το 1797, κυκλοφόρησε αγγλικά το έργο αυτό με την περιγραφή της Κωνσταντινούπολης. Περιλαμβάνει, τα μνημεία, την οθωμανική διοίκηση, την κοινωνία στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά περιγράφει και τον Βόσπορο, την Προύσα, τη Σμύρνη, την Έφεσο, την Μίλητο, τη Σάμο, τη χερσόννησο της Ερυθραίας, τη Χίο, την Πέργαμο, την Λέσβο, την Τρωάδα, την Τένεδο, τα Δαρδανέλλια, την Προποντίδα. Διαβάζουμε επίσης πολύ ενδιαφέρουσες περιγραφές για τις θρησκευτικές συνήθειες των Ελλήνων αλλά και τους χορούς και τη γλώσσα τους. Η έκδοση μεταφράστηκε γαλλικά και γερμανικά.

Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (3)