Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

CHANDLER, Richard. Travels in Greece: Or an account of a tour made at the expense of the Sociery of Dilettanti, Οξφόρδη, Clarendon Press, MDCCLXXVI [=1776].

Ο Άγγλος λόγιος και αρχαιογνώστης Richard Chandler (1738-1810), απόφοιτος κολεγίου της Oξφόρδης, νεότατος είχε ήδη εκδώσει (1759) ανώνυμα το έργο “Elegiaca Graeca”, με αποσπάσματα των ποητών: Τυρταίoυ, Σιμωνίδη, Θέογνη, Αλκαίου, Σαπφούς και άλλων σχολιασμένο με συντομία από τον ίδιο. Εκδίδει επίσης, στα 1763, δύο πολυτελείς τόμους με τον τίτλο “Marmora Oxoniensia”, στους οποίους περιλαμβάνεται η περιγραφή της συλλογής αρχαιοτήτων του κόμητα Arundel. Η έκδοση αυτή υπήρξε η αφορμή για να τον συστήσει ο R. Wood στην Eταιρεία Dilettanti, η οποία και του ανέθεσε αρχαιολογική αποστολή στην Iωνία, με σκοπό την «περισυλλογή πληροφοριών και παρατηρήσεων σχετικά με το παρελθόν των χωρών αυτών και τα εναπομείναντα μνημεία».

Στο ταξίδι αυτό συνοδευόταν από τον N. Revett, καταξιωμένο ήδη αναφορικά με την μέτρηση και σχεδίαση αρχαίων μνημείων, και από τον ταλαντούχο ζωγράφο W. Pars. Ξεκίνησαν τον Iούνιο του 1764 και αφού περιηγήθηκαν στη Mικρά Aσία (Δαρδανέλλια, Τρωάδα, Τένεδο), στην περιοχή της Σμύρνης (Ερυθρές, Τέως, Πριήνη), στην Καρία (Ιασσός, Μύλασα), στη Στρατονίκεια, τη Λαοδίκεια, την Ιεράπολη, τις Σάρδεις, την Έφεσο και τη Χίο, έφθασαν στην Aθήνα τον Μάρτιο του 1765. Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τις αρχαιολογικές τοποθεσίες σε: Aττική, Kορινθία, Aργολίδα, Βοιωτία, Δελφούς, Πάτρα, Oλυμπία, Βάσσες, και επέστρεψαν στην Aγγλία τον Nοέμβριο του 1766.

Στα 1787 ασχολήθηκε, στη Φλωρεντία και στη Ρώμη, με την αντιπαραβολή αρχαίων ελληνικών χειρογράφων του αγαπημένου του ποιητή Πινδάρου. Αποτέλεσμα του ταξιδιού του στην Μικρά Ασία και την Ελλάδα υπήρξαν μεταξύ άλλων: η μνημειώδης έκδοση “Ionian Antiquities” (1769-97), η πολυτιμότατη συλλογή “Inscriptiones antiquae” (1774) –βάση για τη μεγάλη έκδοση του Boeckh “Corpus Inscriptionum Graecarum”–, καθώς και δύο διαφορετικές εκδόσεις με τις ταξιδιωτικές αφηγήσεις του σε πεντακόσια μόνο αντίτυπα.

Στο ταξιδιωτικό χρονικό ο συγγραφέας, που ενδιαφέρεται εξίσου για τις αρχαιότητες, τη γεωγραφία, την ιστορία αλλά και τους σύγχρονους κατοίκους των τόπων που περιηγήθηκε, «αναπαρέστησε την πραγματικότητα κάτω από το σωστό της φως, με τον απλούστερο τρόπο», με απαράμιλλη λιτότητα, σαφήνεια και διεισδυτικότητα. Στο έργο αυτό κατατίθεται μία από τις πιο σημαντικές περιγραφές του 18ου αιώνα για τον ελληνικό κόσμο.

Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (9)