TURNER, William. Journal of a tour in the Levant, τ. Ι, Λονδίνο, John Murray, 1820.
O Βρετανός διπλωμάτης και συγγραφέας William Turner (1792-1867) διορίστηκε, σε νεαρή ηλικία στο Foreighn Office, χάρις σε γνωριμίες του πατέρα του και στα 1811 συνόδευσε τον R. Liston στη νέα θέση του Άγγλου πρεσβευτή στην Υψηλή Πύλη.
Ξεκίνησε από την Αγγλία, και μέσω του Κάδιξ, του Παλέρμου, της Μάλτας και της Μήλου έφτασε στην Κωνσταντινούπολη, όπου μάλιστα την περίοδο εκείνη είχε ενσκήψει επιδημία πανούκλας. Για υπηρεσιακούς λόγους (μεταφορά εγγράφων στον πρόξενο της Αγγλίας) πραγματοποίησε ένα ταξίδι, το 1813, στην Ήπειρο και στην επικράτεια του Αλή πασά. Ακολούθησε περιήγηση στην Πελοπόννησο και την Αττική (1814) και περνώντας από τα νησιά του Αιγαίου (Τήνο, Χίο, Λήμνο) επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη. Στα 1815 ξεκίνησε μια δεύτερη περιοδεία στην Ανατολή (Παλαιστίνη, Αίγυπτο, Κύπρο, Δωδεκάνησα).
Επέστρεψε στην Αγγλία στα 1816 και κατέγραψε τις εντυπώσεις του στο τρίτομο ημερολογιακού χαρακτήρα οδοιπορικό του. Στα 1824 βρέθηκε εκ νέου στην οθωμανική πρωτεύουσα ως γραμματέας στη Βρετανική πρεσβεία και αργότερα, στα 1829, χρημάτισε επίσης απεσταλμένος και πληρεξούσιος υπουργός στην Κολομβία όπου και παρέμεινε εννέα χρόνια.
Ο Turner κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ανατολή συγκέντρωσε μεγάλη συλλογή από αρχαία νομίσματα, η οποία μετά τον θάνατό του παρέμεινε στα χέρια των απογόνων του μέχρι το 1987. Στο κείμενό του ο Άγγλος διπλωμάτης δεν περιορίστηκε στις περιγραφές των πόλεων και των μνημείων, αλλά ενδιαφέρθηκε για τις κοινωνικές συμπεριφορές και συνήθειες των λαών, τα ήθη και έθιμα καθώς και τα οικονομικά και δημογραφικά στοιχεία, ενώ συνέταξε και μελέτη για τους σύγχρονους ελληνικούς λαϊκούς ιδιωματισμούς της γλώσσας που ανάγονται μέχρι τα ομηρικά χρόνια.
Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου