GRASSET DE SAINT-SAUVEUR, André. Voyage historique, littéraire et pittoresque dans les isles et possessions ci-devant vénitiennes du Levant..., Παρίσι, chez Tavernier, AN VIII [=1800] [Atlas].
Ο Γάλλος André Grasset de Saint-Sauveur παρέμεινε πολλά χρόνια στην Κέρκυρα (1781-1798) την περίοδο της γαλλικής κυριαρχίας, και σ’ αυτό το χρονικό διάστημα επισκέφτηκε και τα άλλα νησιά του Iονίου Πελάγους. Ο ευσυνείδητος αυτός κρατικός υπάλληλος δημοσίευσε στα 1800 ένα τρίτομο έργο, συνοδευόμενο από εικονογραφικό «Άτλαντα», στο οποίο με διεισδυτική ματιά, ακρίβεια αλλά και ευαισθησία εξετάζει την πολιτική, κοινωνική και οικονομική εικόνα των νησιών στα τελευταία χρόνια της Eνετοκρατίας.
Tο έργο του συμπληρώνουν αποτυπώσεις με εξαίρετη τοπογραφική ακρίβεια και σχεδιαστική τελειότητα. Τα σχέδια του André Grasset de Saint Sauveur με τους ανθρώπινους τύπους πιθανότατα δανείστηκε ο Jacques Grasset de Saint Sauveur για τη δικιά του έκδοση (1796) με τους τριάντα πίνακες με ενδυμασίες από τα Ιόνια νησιά. Ο André Grasset de Saint Sauveur στις περιγραφές του αναφέρεται αναλυτικά στα ασφαλή αγκυροβόλια, με τρόπο μάλιστα που μαρτυρεί την επιτόπια έρευνα και πλεύση. Ταυτόχρονα κατορθώνει να μεταφέρει όλη τη γοητεία της νησιωτικής ζωής, περιγράφοντας λεπτομερέστατα συνήθειες από τον καθημερινό βίο, τόσο αναφορικά με τις διατροφικές συνήθειες όσο και με τις ποικίλες δραστηριότητες μικροοικονομικής επιβίωσης. To κείμενο του André Grasset de Saint Sauveur παρέμεινε οδηγός για τα Iόνια νησιά τον επόμενο κυρίως αιώνα.
Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου
Θέματα (30)
-
Χάρτης του λιμανιού των Παξών, της νησίδας Άγιος Νικόλαος και της νήσου Παναγιάς.
-
Ενδυμασίες των κατοίκων της Πάργας, της Πρέβεζας, της Βόνιτσας και της Λευκάδας.
-
Χάρτης των λιμανιών του Ληξουρίου και του Αργοστολίου στην Κεφαλονιά.
-
Αφιερωματική στήλη από την Πάλη, αρχαία πόλη της Παλικής χερσονήσου, κοντά στο Ληξούρι.
-
Άποψη της πόλης της Ζακύνθου. Στο βάθος διακρίνεται το ενετικό φρούριο στην περιοχή της Μπόχαλης.
-
Άποψη της Μονής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στις Στροφάδες.
-
Άποψη της Χώρας των Κυθήρων. Στην άκρη του οικισμού διακρίνεται το ενετικό κάστρο.