Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

GELL, Sir William. The Topography of Troy, and its Vicinity; Illustrated and explained by Drawings and Descriptions. Dedicated by Permission, to Her Grace the Duchess of Devonshire, Λονδίνο, T. N. Longman and O. Rees, 1804.

Ο Άγγλος αρχαιολόγος, τοπογράφος και χαρτογράφος, απόφοιτος του Kαίμπριτζ, William Gell (1777-1836) συγκαταλέγεται στους σημαντικούς μελετητές του ελληνικού χώρου. Περιηγήθηκε την Iθάκη (1801 και 1806), την Τρωάδα (1801), τα Επτάνησα (1803), την Πελοπόννησο, τον Aργοσαρωνικό, τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία (1805). Tο 1812 επισκέφθηκε για τελευταία φορά την ελληνική Ανατολή, συμμετέχοντας σε αποστολή της Εταιρείας των Dilettanti. Ταξίδεψε επίσης σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας, όπου και απεβίωσε.

Ιδιαίτερα παραγωγικός, φιλοτέχνησε περίπου 800 σχέδια, δημοσίευσε πολλά έργα και ασχολήθηκε κυρίως με το ζήτημα της ταύτισης των τοπωνυμίων όπως καταγράφονται στα έπη του Ομήρου. Tα συμπεράσματά του, αυθαίρετα και αφελή πολλές φορές παρά την εμπεριστατωμένη έρευνα και τις τεκμηριώσεις του, σχολιάστηκαν από τους ομόδρομούς του περιηγητές. Οι προσωπικότητες των W.M. Leake, Ed. Dodwell και Lord Byron επισκίασαν τελικά τον Gell, που ενώ υπήρξε ειλικρινής φιλέλληνας δεν δίστασε να ασκήσει αυστηρή κριτική στους Έλληνες την εύθραυστη ώρα του Αγώνα (1823).

Τον Νοέμβριο του 1801 ο Gell βρισκόταν στη Μυτιλήνη, απ’ όπου έφυγε για τα Μσχονήσια και τον Μόλυβο με έναν σύντροφό του και κάποιον δραγουμάνο. Έφτασαν στην Αλεξάνδρεια Τρωάδα και από εκεί συνέχισαν στην Τένεδο, περιηγούμενοι την περιοχή της Τροίας με τοπικούς ξεναγούς. Σχεδίαζε ακατάπαυστα και είχε κρατήσει αναλυτικές σημειώσεις από τα έργα αρχαίων συγγραφέων αλλά και συγχρόνων του. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες ολοκλήρωσε τις έρευνές του και έφυγε για την Καλλίπολη και την Κωνσταντινούπολη. Συμβουλεύτηκε τα κείμενα του Στράβωνα αλλά και άλλων περιηγητών-ερευνητών του χώρου, Lechevalier, Moritt, Clarke, τα συμπεράσματά του όμως απέχουν από τις μεταγενέστερες ταυτίσεις στις οποίες κατέληξε η αρχαιολογική έρευνα. Οι επιχρωματισμένες μεταγενέστερα χαλκογραφίες που κοσμούν την έκδοση μας μεταφέρουν κάτι από την αίσθηση του χώρου με τα πολλά ποτάμια και την εύφορη γη, όπου κάθε τύμβος ή πλαγιά ταυτίζεται από τον συγγραφέα με το ομηρικό τοπίο.

Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (45)