Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

FOSSATI, Gaspard. Aya Sofia Constantinople, As recently restored by Order of H.M. the Sultan Abdul Medjid, Λονδίνο, P. & C. Colhaghi, 1852.

O Gaspare Fossati (1809-1883) και ο αδελφός του Giuseppe Fossati (1822-1891), γόνοι αρχιτεκτόνων, γεννήθηκαν στην Ελβετία και σπούδασαν στη Βενετία και στο Μιλάνο. Ο Gaspare έως το 1833 μελέτησε τα ρομανικά και αναγεννησιακά κτήρια και συμμετείχε στις ανασκαφές στην Πομπηία, και ακολούθως μετέβη στη Ρωσία, όπου σύντομα (1836) έλαβε τον τίτλο του «αρχιτέκτονα της αυλής» στην Αγία Πετρούπολη και του ανατέθηκε η σχεδίαση της ρωσικής πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, μαζί με τον αδελφό του Giuseppe και άλλους Ιταλούς και ντόπιους αρχιτέκτονες εργάστηκαν σε περισσότερα από πενήντα έργα, δημόσια οθωμανικά κυρίως κτήρια, στο πλαίσιο της αναθεωρητικής πολιτικής (Tanzimat).

Στα 1847 ο σουλτάνος Αμπντούλ Μετζίντ ανέθεσε στους αδελφούς Fossati τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης στην Αγία Σοφία, καθώς το μνημείο δεν είχε συντηρηθεί για αιώνες. Τα έργα, που διήρκεσαν δύο χρόνια και στα οποία εργάστηκαν περισσότεροι από οκτακόσιοι εργάτες, περιελάμβαναν, μεταξύ άλλων, ενίσχυση του θόλου και των παράπλευρων ημιθολίων, καθαρισμό των ψηφιδωτών, αντικατάσταση των πολυελαίων, ανακαίνιση του μιχράμπ και του μιμπάρ, ενώ προστέθηκαν στους τέσσερις πεσσούς οι τεράστιοι κυκλικοί πίνακες με τα καλλιγραφικά στοιχεία.

Την περίοδο της παραμονής τους στην Κωσταντινούπολη οι αδελφοί Fossati σχεδίασαν πολλά από τα κτήρια ξένων πρεσβειών (Ισπανίας, Ολλανδίας, Ιταλίας, Περσίας), δύο ιταλικά θέατρα και πολλές οικίες οθωμανών αξιωματούχων και ξένων εμπόρων. Μετά τον θάνατο του προστάτη τους, βεζίρη Ρετσίντ Πασά, οι αδελφοί Fossati επέστρεψαν στα 1858 στην Ελβετία, έχτισαν την οικία τους σε οθωμανικό αρχιτεκτονικό ύφος και ο Gaspare στα 1862 πήγε στο Μιλάνο. Σε αυτόν οφείλονται, μεταξύ άλλων τα σχέδια για την πλατεία Duomo, την Galleria Vitoria Emmanuelle II και το Palazzo Marino.

Στα 1852, μετά την αποπεράτωση των έργων και τα μεγαλοπρεπή εγκαίνια της Αγίας Σοφίας (13 Ιουλίου 1849), δημοσίευσαν στο Λονδίνο τη συγκεκριμένη έκδοση, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από λιθογραφίες, με εντυπωσιακές απόψεις από το εσωτερικό του μνημείου, το οποίο από το 1453 λειτουργούσε ως τέμενος. Η έκδοση προλογίζεται με μικρό ιστορικό των αρχιτεκτονικών φάσεων του κτηρίου, και τις λιθογραφίες υπογράφει ο Louis Haghe.

Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (27)