Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

ALLAN, John H. A Pictorial Tour in the Mediterranean: Including Malta-Dalmatia-Turkey-Asia Minor-Grecian Archipelago-Egypt-Nubia-Greece-Ionian Islands-Sicily-Italy-and Spain, Λονδίνο, Longman, Brown, Green, and Longmans, 1843.

O Άγγλος John Harrison Allan, μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας της Αθήνας και της Αιγυπτιακής Εταιρείας του Καΐρου, πραγματοποίησε από τον Απρίλιο του 1841 έως τον Ιούνιο του 1842 ένα ταξίδι στη Μεσόγειο. Παρόμοια ταξίδια (Grand Tour) στην Ανατολή ήταν πολύ συνηθισμένα τον 19ο αιώνα και για τους Δυτικοευρωπαίους ευγενείς και θεωρούνταν απαραίτητα τόσο για τη μόρφωσή τους όσο και για την κοινωνική τους προβολή.

Ο Allan δημοσίευσε το 1843 τις αναμνήσεις του σε ένα πολύ ενδιαφέρον, κυρίως εικονογραφικό, ταξιδιωτικό χρονικό, το οποίο έκανε και δύο επανεκδόσεις. Οι πίνακες που κοσμούν το μεγάλου σχήματος αυτό έργο βασίστηκαν σε σχέδια του ιδίου του Allan. Η έκδοση περιέχει σαράντα πίνακες λιθογραφημένους και εξήντα οκτώ με την τεχνική της ξυλογραφίας.

To ταξίδι ξεκίνησε από το Λίβερπουλ και μέσω Γιβραλτάρ και Μάλτας έφτασαν πρώτα στη Βενετία, στη συνέχεια κατέβηκαν όλη την Αδριατική, διέχισαν το Αιγαιακό Αρχιπέλαγος και έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί περιέπλευσαν τα Μικρασιατικά παράλια, στάθηκαν στη Σύρο και αγκυροβόλησαν στην Αλεξάνδρεια. Εξερεύνησαν την Αίγυπτο έως τους καταρράκτες του Νείλου στο Ασσουάν και επέστρεψαν στην Αλεξάνδρεια. Μετά από ένα σταθμό στη Μάλτα, βρέθηκαν πάλι στη Σύρο και κατέληξαν στην Αθήνα, απ’ όπου περιηγήθηκαν την Αττική και την Πελοπόννησο, τους Δελφούς και έφτασαν στην Πάτρα. Επισκέφτηκαν τα Ιόνια νησιά και, από τη Μάλτα πάλι, ξεκίνησαν με προορισμό τη Σικελία, τη Νότιο Ιταλία, τη Ρώμη, τη Μασσαλία, τη Βαρκελώνη, τη Μάλαγα και τη Λισαβώνα.

Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (100)