Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

GOODISSON, William. A historical and topographical essay upon the islands of Corfou, Leucadia, Cephalonia, Ithaca, and Zante, Λονδίνο, Thomas and George Underwood, 1822.

Ο Ιρλανδός υπίατρος William Goodison (1785-1836), γιος φαρμακοποιού, σπούδασε στο Trinity College του Δουβλίνου και κατατάχτηκε στο ιατρικό σώμα του στρατού της Μεγάλης Βρετανίας.

Το Ιούλιο του 1814, λίγες εβδομάδες αφότου οι Γάλλοι παρέδωσαν τα Ιόνια, έφτασε στην Κέρκυρα, όπου μελέτησε την επιδημία και τα κρούσματα της πανώλης και του διαλείποντος πυρετού που εμφανίστηκαν στα νότια του νησιού και στα 1817 προωθήθηκε στη Λευκάδα. Επισκέφτηκε τα γύρω Ιόνια νησιά, περιηγήθηκε στην απέναντι ηπειρωτική ακτή και αναχώρησε, στα 1820, για το Γιβραλτάρ, όπου παρέμεινε τρία χρόνια, συντάσσοντας το χρονικό της παραμονής του στα Επτάνησα.

Όσον καιρό βρισκόταν στα Ιόνια νησιά ο Goodisson, εκτός από τα ιατρικά του καθήκοντα, ερεύνησε και κατέγραψε τοπογραφικές, δημογραφικές και ιστορικές πληροφορίες και σημείωσε τις παρατηρήσεις του για την παραγωγή, το εμπόριο, το κλίμα,τα έθιμα, την παιδεία, τους αρχαιολογικούς χώρους αλλά και τη σεισμική δραστηριότητα. Οι αναλυτικές αυτές πληροφορίες δημοσιεύτηκαν στο χρονικό του, το οποίο εμπλουτίστηκε με χάρτες που σχεδίασε βασιζόμενος σε σχέδια Ενετών και Γάλλων μηχανικών, τα οποία συμπληρώθηκαν από τους Άγγλους μηχανικούς.

Στο Παράρτημα της μοναδικής αυτής έκδοσης παρατίθενται ιατρικοί πίνακες με μετρήσεις για τον επιδημικό πυρετό, εννέα αναλύσεις ορυκτών από τα νησιά, πίνακες με καιρικές και μετεωρολογικές παρατηρήσεις και με το εμπορικό ισοζύγι της Κέρκυρας, αλλά και μικρή παρτιτούρα με ελληνικό μουσικό θέμα.

Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (14)