Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

LEWIS, John F. Lewis's Illustrations of Constantinople made during a Residence in that City in the Years 1835-6, Λονδίνο, T. Mc.Lean, D & P. Colnaghi and John F. Lewis [1838].

Ο Άγγλος οριενταλιστής ζωγράφος John Frederick Lewis (1804-1876), γιος χαράκτη και τοπιογράφου, έζησε (1832-34) στην Ισπανία και στο Κάιρο (μεταξύ 1839 και 1850). Εκεί μαγεύτηκε από τον τρόπο ζωής και η μεγαλύτερη του ευχαρίστηση ήταν να βρίσκεται για μεγάλο διάστημα σε καταυλισμούς στην ενδοχώρα της ερήμου και να απολαμβάνει τον έναστρο ουρανό. Το υλικό που συγκέντρωσε από την Αίγυπτο ήταν η πηγή των εμπνεύσεών του για τα επόμενα είκοσι πέντε χρόνια.

Από το 1851 έζησε στην Αγγλία, υπήρξε μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας και έγινε γνωστός κυρίως για τις υδατογραφίες του. Εκκεντρικός και παρορμητικός, κυκλοφορούσε στο Λονδίνο με φανταχτερά ρούχα και στο Κάιρο με μανδύα Άραβα ευγενή. Τα έργα του εκτιμήθηκαν κυρίως από το 1970 και έπειτα όταν η αγοραστική τους αξία άγγιξε σεβαστά ποσά στις δημοπρασίες.

Ο Lewis, στη συγκεκριμένη έκδοση, που κυκλοφόρησε γύρω στα 1838, δανείστηκε τα σχέδια του ζωγράφου J. R. Coke Smyth –ο οποίος δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς ταξίδεψε στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας– τα οποία οργάνωσε και χάραξε σε λίθο και στη συνέχεια τα δημοσίευσε. Μετά από την έκδοση αυτή ο Lewis ταξίδεψε και ο ίδιος στην Ανατολή.

Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (28)