Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

[POULLET, -]. Nouvelles relations du Levant, qui contiennent plusieurs remarques…, touchant la Religion, les moeurs & la politique de divers Peuples…, Par Monsieur P. A., Παρίσι, L. Billaine, MDCLXVII [=1667].

Πρόκειται για μία αντιπροσωπευτική έκδοση ταξιδιωτικού οδοιπορικού των μέσων του 17ου αιώνα. Ο συγγραφέας Poullet τονίζει στον πρόλογό του ότι επιδιώκει να ικανοποιήσει όλα τα είδη των αναγνωστών τους οποίους διακρίνει σε δύο κατηγορίες: τους φιλοπερίεργους, εκείνους δηλαδή που διψούν για μάθηση και τους επιτηδευμένους, που διακρίνονται από πνευματική ματαιοδοξία. Οι περιγραφές από το ταξίδι του στην Ανατολή αναφέρονται σε πολλούς και ποικίλους τομείς της σύγχρονης ζωής: πολιτική, θρησκεία, διοικητική οργάνωση, ενδυμασίες κ.λπ., ενώ δεν ενδιαφέρεται να περιγράψει τις πόλεις τις οποίες συναντά.

Το ταξίδι του συγγραφέα ξεκίνησε από το Παρίσι και μέσω Βενετίας και Αδριατικής συνεχίστηκε προς την ενδοχώρα (Βελιγράδι, Νις, Σόφια, Φιλιππούπολη, Αδριανούπολη), για να καταλήξει στην Κωνσταντινούπολη. Ενώ δανείζεται υλικό για τις περιγραφές (π.χ. Λήμνο και Άγιον Όρος από το χρονικό του P. Belon), η εικονογράφηση παραδίδει ένα σπανιότατο θέμα, όχι μόνο για την εποχή αλλά και γενικότερα για την ταξιδιωτική γραμματεία: απεικονίζει την εσωτερική, χωρίς τον εξοπλισμό, και την εξωτερική όψη οθωμανικής οικίας.

Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (4)