AINSWORTH, William Francis. All round the world: an illustrated record of voyages, travels and adventures in all parts of the globe. With two hundred illustrations, Λονδίνο – Γλασκώβη, W. Collins, 1870.
O Άγγλος χειρουργός, γεωγράφος και γεωλόγος William Francis Ainsworth (1807-1896) γεννήθηκε στο Έξετερ, αποφοίτησε το 1827 από το Royal College of Surgeons of Edinburgh και έζησε στο Λονδίνο και το Παρίσι, όπου συνέχισε τις σπουδές του στην École Nationale Supérieure Des Mines, ενώ ταυτόχρονα έκανε πρακτική εξάσκηση στον τομέα των γεωλογικών μελετών στην Προβηγκία. Αφού σπούδασε και στο Βέλγιο επέστρεψε το 1829 στη Σκωτία. Στα 1831 δημοσίευσε, μετά από μία επιδημία χολέρας, μελέτη για τη λοιμώδη αυτή νόσο, ενώ προσέφερε τις υπηρεσίες του ως ιατρός κατά τη διάρκεια μίας άλλης επιδημίας στην Ιρλανδία.
Στα 1836 συμμετείχε ως χειρουργός και γεωλόγος στην Αποστολή του Francis Rawdon Chesney στον ποταμό Ευφράτη, ενώ λίγο αργότερα μετείχε σε άλλη αποστολή της Royal Geographical Society and the Society for Promoting Christian Knowledge στους Χριστιανούς της Χαλδαίας. Ταξίδεψε στη Μικρά Ασία, τη Μεσοποταμία, τη Συρία, την άνοιξη του 1840 εξερεύνησε τα όρη του Κουρδιστάν, έφτασε μέσω Αρμενίας στην Κωνσταντινούπολη και, λόγω οικονομικών προβλημάτων της Αποστολής, επέστρεψε το 1841 με δικά του έξοδα στην Αγγλία.
Από το 1841 διεύθυνε με τον εξάδελφό του πολλά περιοδικά («Ainsworth's Magazine», «Bentley's Miscellany» και το «New Monthly Magazine», ενώ διετέλεσε γραμματέας της «Syro-Egyptian Society», για την προώθηση του οδικού δικτύου μέσω του Ευφράτη προς την Ινδία. Ιδρυτικό μέλος του «West London Hospital», υπήρξε επίσης μέλος φημισμένων Εταιρειών (Royal Geographical Society, Society of Antiquaries, κ.ά.)
Εκτός από άρθρα του στα περιοδικά που διηύθυνε, μετέφρασε και σχολίασε ιστορικά έργα, δημοσίευσε ιατρικές μελέτες, ιστορικά δοκιμία, ταξιδιωτικά χρονικά και μετά την Αποστολή του στον Ευφράτη και τη Μεσοποταμία εξέδωσε το «Researches in Assyria, Babylonia, and Chaldea» (Λονδίνο 1838) και το «Travels and Researches in Asia Minor, Mesopotamia, Chaldea, and Armenia» (Λονδίνο 1842). Δύο χρόνια αργότερα, στα 1844, κυκλοφόρησε το πιο γνωστό του έργο «Travels in the Track of the Ten Thousand Greeks», μία γεωγραφική και ταξιδιωτική αφήγηση για την Κάθοδο των Μυρίων.
Η συγκεκριμένη έκδοση αφορά το ταξίδι του σε πολλές χώρες του κόσμου, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο των λαών αλλά και στα μνημεία, ένα βιβλίο «Γεωγραφίας, Επιστήμης και Φύσης», όπως γράφει ο ίδιος στην εισαγωγή. Η Ιερουσαλήμ, η Σικελία, η Κίνα, η Ιαπωνία, τα νησιά του Ινδικού Ωκεανού, η Μογγολία, ο Ατλαντικός και ο Ειρηνικός Ωκεανός, η Κούβα, τα νησιά Γκαλαπάγκος, η Δαλματία, οι Μαλβίδες, το Άγιον Όρος, η Βόρειος Αμερική, η Νότιος Αφρική, οι στέπες της Σιβηρίας, το Μαρόκο είναι μερικές από τις χώρες και περιοχές που περιγράφονται με πλούσια εικονογράφηση.
Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου