Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

ROSACCIO, Giuseppe. Viaggio da Venetia, a Costantinopoli : per mare, e per terra & insieme quello di Terra Santa..., Βενετία, Giacomo Franco, 1598.]

Ο Ιταλός γιατρός και γεωγράφος Guiseppe Rosaccio (1530-1620) γεννήθηκε στην περιοχή Φριούλι της Βενετίας και έμεινε γνωστός για μια σειρά εκλαϊκευτικών εκδόσεων. Συνέταξε ένα δοκίμιο για τη μουσουλμανική θρησκεία, αλλά κυρίως γεωγραφικά, κοσμογραφικά έργα και έργα αστρονομίας και αστρολογίας, τα όποια έγιναν πολύ δημοφιλή και ανατυπώθηκαν αρκετές φορές. Μεταξύ αυτών το «Θέατρο του Ουρανού και της Γης» («Teatro del Cielo e della Terra», Βενετία 1595), «Ο Κόσμος και τα μέρη του, Ευρώπη, Αφρική, Ασία και Αμερική» («il Mondo e le sue parti, cioè Europa, Affrica, Asia et America», Βερόνα 1596), «Ο επίγειος και ο ουράνιος κόσμος» («il Mondo elementare e celeste», Treviso 1604) και η «Γεωγραφία του Πτολεμαίου» με πολλά ευρετήρια και σε κοινό ιταλικό ιδίωμα (1599). Επίσης είναι ο δημιουργός ενός μεγάλου παγκόσμιου χάρτη (Βενετία 1597), ενός μεγάλου χάρτη της Ιταλίας (Φλωρεντία 1609) και ενός της Τοσκάνης (Φλωρεντία 1609).

Ο Rosaccio στην έκδοση αυτή συνδύασε την παράδοση των έντυπων νησολογίων με τα προσκυνηματικά χρονικά. Το «Ταξίδι από τη Βενετία στην Κωνσταντινούπολη» περιλαμβάνει χάρτες της διαδρομής, που συνοδεύονται από μικρά κείμενα. Έτσι, αν και δανείζεται τη χάραξη των χαρτών από προγενέστερα παρεμφερή νησολόγια (G. Camoccio, P. Bertelli), προσφέρει στον αναγνώστη μία εικονογραφημένη εκδοχή του οδοιπορικού προς τους Αγίους Τόπους, είδος που είχε μεγάλη άνθηση τον 16ο αιώνα.

Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (75)