Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

BYRON, George Gordon, Lord. The Poetical Works of Lord Byron. With notes, and a memoir of the author, Λονδίνο, George Henry and Co., [1849].

Ο Άγγλος ρομαντικός ποιητής Λόρδος Βύρωνας (Lord George Gordon Byron 1788-1824), χωλός εκ γενετής, σπούδασε στο Καίμπριτζ. Ανήσυχος χαρακτήρας. αριστοκράτης αλλά με υπαρξιακές ανησυχίες, αναζητούσε έναν πιο ανθρώπινο κόσμο και την αγωνία του αυτή εξέφρασε με αφηγηματικό, λυρικό αλλά και επικό ύφος στα ποιήματά του.

Ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Eλλάδα στα 1809, μαζί με τον φίλο του J.C. Hobhouse, όπου επισκέφτηκαν τα Γιάννενα και συνάντησαν τον Αλή Πασά στο Τεπελένι. Έφτασε στην Αθήνα, στην οποία παρέμεινε δύο μήνες, και αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη, από όπου και περιηγήθηκε τη Σμύρνη, την Έφεσο και την Τρωάδα. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, συναναστράφηκε πολλούς ομόδρομούς του και σημαντικούς Ευρωπαίους περιηγητές και πραγματοποίησε μικρή περιοδεία στην Πελοπόννησο. Επέστρεψε στη χώρα του το 1811, αλλά η έντονη και πολυτάραχη προσωπική του ζωή σχολιάστηκε σε όλα τα σαλόνια της εποχής και αναγκάστηκε να φύγει από την Αγγλία. Έζησε για λίγο στην Ελβετία και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην Ιταλία. Με την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης εντάχθηκε στο Φιλελληνικό Κομιτάτο της Αγγλίας και στα 1823 ξαναήρθε στην Ελλάδα με φιλελληνική αποστολή, προκειμένου να βοηθήσουν τους αγωνιστές. Πέθανε στο Mεσολόγγι στις 7 Aπριλίου του 1824.

Η συγκεκριμένη έκδοση περιλαμβάνει αναλυτικη βιογραφία του Λόρδου Βύρωνα, το σύνολο σχεδόν του ποιητικού του έργου και το θεατρικό έργο του Ουίλλιαμ. Σαίξπηρ «Η τρικυμία». H ελληνική εμπειρία του Λόρδου Βύρωνα καταγράφεται τόσο στην αλληλογραφία του όσο και στο αυτοβιογραφικό ποίημα «Childe Harold’s Pilgrimage». Tο ποιητικό του έργο κυκλοφόρησε ευρύτατα, η προσωπικότητά του συζητήθηκε παντού και ο ίδιος βάδισε στο μονοπάτι της ζωής ωριμάζοντας μέσα από την ίδια την ελληνική προεπαναστατική και επαναστατική ελληνική εμπειρία.

Kατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Aθήνα, στο πρώτο του ταξίδι, κατέλυσε στο σπίτι της Θεοδώρας Mακρή, χήρας πρώην Βρετανού υποπροξένου. Eρωτοτροπούσε και με τις τρεις κόρες της – όλες στην εφηβεία. Tο ποίημά του «H κόρη των Aθηνών», αφιερωμένο στην Tερέζα, τη μικρότερη από τις αδελφές, την αποθέωσε ως «αξιοθέατο» της Aθήνας παρά τη θνητότητά της.

H μορφή του Λόρδου Βύρωνα παραμένει αναμφισβήτητα το επιβλητικότερο πορτρέτο του ευρωπαϊκού περιηγητισμού. Αμφιλεγόμενη αλλά και αναγνωρισμένη ήδη στην αγγλική κοινωνία προσωπικότητα, αποποιείται τις προκαταλήψεις των συγχρόνων του, και χωρίς εχθρική διάθεση ή ευπιστία, περιηγείται και εγκύπτει με ποιητική ευαισθησία στον τόπο, «χώρα του ήλιου», και στον λαό, που τον κέρδισε η αυθεντικότητά του. H ποίησή του και η προσωπική κατάθεση ζωής στην ελληνική υπόθεση, τον μετουσιώνουν σε «ήρωα της σύγχρονης Eλλάδας».

Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (36)