Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

LORICHS, Melchior. Konstantinopel unter Sultan Suleiman dem Grossen aufgenommen in Jahre 1559 durch Melchior Lorichs aus Flensburg nach der Handzeihnung des Künstlers in der Üniversitats-Bibliotek zu Leiden..., Μόναχο, R. Oldenbourg, 1902.

O Δανογερμανικής καταγωγής ζωγράφος και εκδότης Melchior Lorichs ή Lorck (1526/27-μετά το 1583) γεννήθηκε στη Γερμανία και έμεινε γνωστός για τα εξαιρετικής ποιότητας και θεματικής χαρακτικά του που αναφέρονται στην Οθωμανική Αυτοκρατορία του 16ου αιώνα. Εργάστηκε στη Ρώμη (1551) και στο Άουγκσμπουργκ για την οικογένεια των Αψβούργων και στα 1551, την περίοδο της κυριαρχίας του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, έλαβε μέρος στην πρεσβεία του Γερμανού βασιλιά Φερδινάρδου Α΄ στην Υψηλή Πύλη.

Κατά την περίοδο των τεσσάρων περίπου χρόνων που ο Lorich παρέμεινε στην οθωμανική πρωτεύουσα, εγκατεστημένος στο καραβανσεράι, όπου ήταν υπό περιορισμό υποχρεωμένη να παραμένει η γερμανική πρεσβεία, σχεδίασε μνημεία της πόλης (πολλά από αυτά χαμένα σήμερα), ανθρώπινους τύπους με τις ενδυμασίες τους και εικόνες από την οθωμανική στρατιωτική ζωή.

Επέστρεψε στη Δυτική Ευρώπη στα 1559, παρέμεινε στη Βιέννη έως το 1566, όπου δημοσίευσε πολλά από τα σχέδιά του, μεταξύ των οποίων και την περίφημη πανοραμική όψη της Κωνσταντινούπολης (11μ και 45 εκ. μήκος και 45 εκ. πλάτος) σε 21 φύλλα, με μαύρο και καφέ μελάνι, όπου αποδίδονται με πολλές λεπτομέρειες τα κτίσματα και τα μνημεία της πολιτείας.

Στα 1562 δημοσίευσε την προσωπογραφία του σουλτάνου Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, ενώ συνέχισε να λαμβάνει επιχορηγήσεις και να αναγνωρίζεται ως χαράκτης από ηγεμόνες της Δύσης, μετείχε σε στρατιωτικά και πολιτικά γεγονότα της εποχής, χάραξε σημαντικό μέχρι σήμερα χάρτη του ποταμού Έλβα, έζησε και εργάστηκε στο Αμβούργο και στην Αμβέρσα όπου και δημοσίευσε, στα 1574, βιβλίο του για τον σουλτάνο Σουλεϊμάν και ετοίμαζε πλούσια σε ξυλογραφίες έκδοση, για την κονωνία, τη ζωή, τα έθιμα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, όπως το είχε υποσχεθεί στον οθωμανό σουλτάνο.

Από τις δεκάδες ξυλογραφίες που θα συμπεριλαμβάνονταν στην έκδοση αυτή μόνο λίγα σχέδια του Lorich έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα. Από το 1583 και μετέπειτα δεν γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες για την τύχη του Lorich και των σχεδίων του. Κάποιες μόνον ξυλογραφίες δημοσιεύτηκαν (1619, 1626). Παρ’ όλα αυτά τα έργα του ενέπνευσαν τους καλλιτέχνες της εποχής και έκτοτε οι εικονογραφήσεις με θέματα τους Οθωμανούς έγιναν περιζήτητες.

Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (33)