Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

GEORGIEVITZ, Bartholomaeus. De Turcarum Moribus Epitome, Bartholomaeo Georgieviz Peregrino Autore, Λυόν, Ioan. Tornaesium, MDLIII [=1553].

O κροατικής καταγωγής Bartholomaeus Georgievitz (1505/1510-1560), εγκατεστημένος στην Ουγγαρία ως ακόλουθος του πρίγκιπα Ladislauv Szalkai, έλαβε μέρος στη Μάχη του Μόχατς, τον Αύγουστο του 1526, ενάντια στον οθωμανικό στρατό. Ο νεαρός τότε Georgievitz αιχμαλωτίστηκε, πουλήθηκε ως σκλάβος και βρέθηκε στη Μικρά Ασία. Τα επόμενα δέκα χρόνια πουλήθηκε και ξαναπουλήθηκε άλλες επτά φορές και προσπάθησε να δραπετεύσει επανειλημμένα, επιτυγχάνοντάς το τελικά στα τέλη του 1536. Διέσχισε τα οροπέδια της Καραμανίας και τις ερήμους της Συρίας και έφτασε το Πάσχα του 1537 στα Ιεροσόλυμα, όπου παρέμεινε ως φύλακας στο μοναστήρι των Φραγκισκανών. Επέστρεψε από τη χερσαία οδό στην Ευρώπη και άρχισε τη συγγραφική και εκδοτική του δραστηριότητα στην Αμβέρσα, δημοσιεύοντας στα 1544 τέσσερις διαφορετικές εκδοχές το χρονικό του. Συνέχισε τη ζωή του λόγιου προσκυνητή και στα 1551 εγκαθίσταται στη Ρώμη, όπου και πέθανε στα 1560.

Τα οκτώ διαφορετικά χρονικά του γνώρισαν περίπου ενενήντα επανεκδόσεις και μεταφράστηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες έως και τον 19ο αιώνα. Το έργο αυτό, που ασφαλώς διαβάστηκε από όλους τους μεταγενέστερους ταξιδιώτες που ταξίδεψαν προς την Ανατολή, δεν ανήκει ακριβώς στα ταξιδιωτικά χρονικά, αλλά στα φυλλάδια της κατηγορίας «ήθη και έθιμα», και περιέχει επιπλέον συμβουλές προς τους αιχμαλώτους που θέλουν να δραπετεύσουν, γλωσσάρι στα τουρκικά και τα σλαβικά, καθώς και περιγραφές για τις συνθήκες ζωής των σκλάβων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Συντάκτης: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (7)