JEANCARD, Paul. L'Anatolie, Smyrne – Sparte – Bourdour – Hiérapolis – Le Dodécanèse, Παρίσι, Librairie Française, 1919.
O Γάλλος χημικός μηχανικός Paul Jeancard (1869-1948), γόνος οικογένειας με μεγάλη παράδοση (από το 1780) στην αρωματοποιία, ανέλαβε τις οικογενειακές επιχειρήσεις στα 1894. Ικανός μηχανικός και ακούραστος ταξιδιώτης ίδρυσε αντιπροσωπείες, φυτείες και εργοστάσια σε πολλές χώρες του κόσμου (Ιταλία, Βουλγαρία, Τουρκία, Συρία, Αίγυπτο, Αλγερία, Μαρόκο, Ισπανία, Ηνωμένες Πολιτείες, Μεξικό, Ινδία, Ινδοκίνα, Ιαπωνία και Κίνα). Πράλληλα με τις εμπορικές του δραστηριότητες, σε πολλές από τις χώρες αυτές επιδόθηκε και σε μεταλλουργικές έρευνες. Διακρίθηκε και τιμήθηκε τόσο στη χώρα του όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς.
Υπηρέτησε στον γαλλικό στρατό (στα 1914) ως αξιωματικός του πυροβολικού, από τον οποίο αποσύρθηκε μετά από τραυματισμό του και δρατηριοποιήθηκε επαγγελματικά, με εντολή από το γαλλικό κράτος, μέχρι και την Άπω Ανατολή, ιδρύοντας μεταξύ άλλων και Τράπεζα. Ως χημικός συνέταξε στα 1911 μία πραγματεία αναφορικά με τη χημεία των αρωμάτων, “La Chimie des Prfums”, η οποία τον καθιέρωσε διεθνώς στον χώρο αυτό, και πριν από το 1914 δημοσίευσε το χρονικό ενός ταξιδιού του στην Ανατολή.
Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε από τον Απρίλιο έως και τον Ιούνιο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και στη συνέχεια από τη Σμύρνη έως την Σπάρτη (Isparta) στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας. Οι εικόνες (ξυλογραφίες και ακουαρέλες) που κοσμούν το έργο αυτό βασίζονται σε δικά του σχέδια.
Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου
Θέματα (33)
-
Γιουρούκοι και Ζεϊμπέκοι από το Εντεμίς της Μικράς Ασίας, κοντά στα αρχαία Ύπαιπα.
-
Το πλοίο “Élie” με το οποίο ταξίδεψε ο συγγραφέας, αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Λέρου.
-
Αποψη των λαξευτών τάφων στη Μάκρη της Μικράς Ασίας (αρχαία Τελμησσός, σήμερα Φετχιγιέ).
-
Ελληνικά σκάφη στο Πυθαγόρειο της Σάμου (παλαιότερα Τηγάνι).
-
Προσωπογραφία του Καρακότς, διερμηνέα του συγγραφέα στο ταξίδι του.
-
Το κατάλυμα της Γαλλίας στην Οδό των Ιπποτών στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου.
-
Χάρτης της Μικράς Ασίας στον οποίο σημειώνεται η διαδρομή του συγγραφέα.