Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

BELLE, Henri. Trois années en Grèce, Παρίσι, Librairie Hachette, 1881.

Ο Γάλλος διπλωμάτης Henri Belle (1837 - ;) σε ηλικία είκοσι τεσσάρων ετών ξεκίνησε τη διπλωματική του σταδιοδρομία. Στα 1861 ανέλαβε ακόλουθος της γαλλικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπου και παρέμεινε για πέντε περίπου χρόνια. Στα 1865 τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο για τις υπηρεσίες του κατά την επιδημία της χολέρας που έπληξε την Κωνασταντινούπολη. Στα 1867 ονομάστηκε Ιππότης της Λεγεώνος της Τιμής.

Στην Αθήνα υπηρέτησε ως τρίτος γραμματέας της γαλλικής πρεσβείας από το 1868 έως το 1872, και επανήλθε, στα 1874, για έναν ακόμη χρόνο ως δεύτερος γραμματέας. Αργότερα υπηρέτησε ως πρόξενος της Γαλλίας στη Φλωρεντία και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, ενώ διετέλεσε για ένα χρονικό διάστημα και υπουργός Εξωτερικών. Στα 1890 τιμήθηκε με τον τίτλο του αξιωματικού της Λεγεώνας της Τιμής.

Στην Ελλάδα έφτασε με γαλλικό πολεμικό πλοίο, το οποίο περιέπλευσε τις νότιες ακτές της Πελοποννήσου και μετά από μια στάση στην Ύδρα, ελλιμενίστηκε στον Πειραιά, ο οποίος εντυπωσίασε τον Belle. Η Αθήνα αλλά και όλη σχεδόν η Αττική και στη συνέχεια η Βοιωτία και η Εύβοια είναι περιοχές που επισκέφτηκε, ενώ ακολούθησαν περιηγήσεις στην Φωκίδα, την Αχαΐα, στα Ιόνια νησιά και στην Πελοπόννησο.

Στα 1881 δημοσίευσε τις εντυπώσεις του από την παραμονή του στο Ελληνικό Κράτος. Η αξιόλογη κλασική παιδεία του, οι γνώσεις του για τις γεωργικές καλλιέργειες, το ενδιαφέρον του για τα ήθη και τα έθιμα, αλλά ταυτόχρονα η γαλλική καταγωγή και το θρήσκευμά του προβάλλονται με έναν λόγο γλαφυρό και παραστατικό. Το έργο είναι εμπλουτισμένο με τριάντα δύο ξυλογραφίες, τα θέματα των οποίων καλύπτουν τόσο το φυσικό περιβάλλον όσο και πολλούς ανθρώπινους τύπους αλλά και λεπτομέρειες από αρχαιότητες.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (34)