Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

GELL, William. The Itinerary of Greece with a Commerntary on Pausanias and Strabo and an Account of the Monuments of Antiquity at Present existing in that Country compiled in the Years M DCCC I : II: V: VI, Λονδίνο, T. Payne, 1810.

Ο Άγγλος αρχαιολόγος, τοπογράφος και χαρτογράφος, απόφοιτος του Kαίμπριτζ, William Gell (1777-1836), συγκαταλέγεται στους σημαντικούς μελετητές του ελληνικού χώρου. Περιηγήθηκε την Iθάκη (1801 και 1806), την Τρωάδα (1801), τα Επτάνησα (1803), την Πελοπόννησο, τον Aργοσαρωνικό, τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία (1805). Tο 1812 επισκέφθηκε για τελευταία φορά την ελληνική Ανατολή, συμμετέχοντας σε αποστολή της Εταιρείας των Dilettanti. Ταξίδεψε επίσης σε διάφορες περιοχές της Ιταλίας, όπου και απεβίωσε. Ιδιαίτερα παραγωγικός, φιλοτέχνησε περίπου 800 σχέδια, δημοσίευσε πολλά έργα και ασχολήθηκε κυρίως με το ζήτημα της ταύτισης των τοπωνυμίων όπως καταγράφονται στα έπη του Ομήρου. Tα συμπεράσματά του, αυθαίρετα και αφελή πολλές φορές παρά την εμπεριστατωμένη έρευνα και τις τεκμηριώσεις του, σχολιάστηκαν από τους ομόδρομούς του περιηγητές. Οι προσωπικότητες των W.M. Leake, Ed. Dodwell και Lord Byron επισκίασαν τελικά τον Gell, που ενώ υπήρξε ειλικρινής φιλέλληνας δεν δίστασε να ασκήσει αυστηρή κριτική στους Έλληνες την εύθραυστη ώρα του Αγώνα (1823).

Ο Gell, όπως και άλλοι ομόδρομοι του περιηγητές στις αρχές του 19ου αιώνα, οδοιπόρησε στα ίχνη του Παυσανία, κυρίως στην Πελοπόννησο και τα δημοσιευμένα έργα του έγιναν ένα είδος οδηγού για όλους τους μετέπειτα ξένους ταξιδιώτες που αναζητούσαν ίχνη της αρχαίας Ελλάδας. O Gell περιόδευσε στην Αργολίδα και με τη βοήθεια πληροφοριών από ντόπιους κατοίκους ταύτισε πολλές μυκηναϊκές κυρίως τοποθεσίες, ακολουθώντας πάντα της περιγραφή του κειμένου του Παυσανία. Η συγκεκριμένη έκδοση είναι η πρώτη που δημοσίευσε από τα πέντε συνολικά έργα του που κυκλοφόρησαν μέχρι το 1827. Στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη φυλάσσονται χειρόγραφες σημειώσεις και ημερολόγιά του.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (27)