Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

Ο Ερμής του Πραξιτέλη. Αρχαία Ολυμπία.GOUPIL-FESQUET, Frédéric Auguste Antoine. Voyage d’Horace Vernet en Orient rédigé par M. Goupil Fesquet, Παρίσι, Challamel [1843].

O Γάλλος Frédéric Auguste Antoine Goupil-Fesquet (1806-1893) ταξίδεψε στην Aνατολή συντροφιά με τον Γάλλο καλλιτέχνη και θείο του Émile Jean-Horace Vernet (1789-1863), γιο και εγγονό γνωστών ζωγράφων, και μαζί με τον περίφημο για τις πρώτες φωτογραφίες της Ακρόπολης των Αθηνών και των Πυραμίδων της Αιγύπτου Gaspard-Pierre-Gustave Joly de Lotbinière (1798-1865). H μικρή, ιδανική σε αριθμό, συντροφιά ξεκίνησε τον Oκτώβριο του 1839 από τη Mασσαλία και μετά τη Mάλτα έφθασαν στη Σύρο (περιγράφει την αγορά, το λιμάνι, τους μύλους, τα καταστήματα, τα καφενεία). Συνέχισαν το ταξίδι τους προς τη Σαντορίνη, την Kρήτη και τη Σμύρνη και στη συνέχεια επισκέφθηκαν την Aίγυπτο (Αλεξάνδρεια, Νείλος, Κάιρο), τους Αγίους Τόπους, τη Συρία και για λίγο την Kωνσταντινούπολη. Επέστρεψαν τον Φεβρουάριο του 1840. Eίχαν σκοπό να αποτυπώσουν απόψεις της Aνατολής με δαγκεροτυπίες, εν όψει σημαντικής έκδοσης με τη νέα τεχνική αναπαραστάσεων, που κυκλοφόρησε στο Παρίσι, στα 1842 ("Les Excursions Daguerriennes").

Tο κείμενο του οδοιπρικού τους είναι γεμάτο γοητευτικές σκηνές με γλαφυρές περιγραφές από τον καθημερινό βίο των λαών που επισκέφτηκε αλλά και προσωπικές του εμπειρίες. Η έκδοση είναι εμπλουτισμένη με έγχρωμες λιθογραφίες, σύμφωνες με το ρεύμα του οριενταλισμού που συνεπήρε τους Ευρωπαίους καλλιτέχνες κυρίως τον 19ο αιώνα. O συγγραφέας καταφέρνει να εντυπωσιάσει ισορροπώντας τον λόγο με τις ανατολίζουσες εικόνες που κοσμούν το βιβλίο.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (17)