Αναζήτηση Tags

Συμπληρώστε λέξη ή φράση

Σύνθετη Αναζήτηση

 

CARTWRIGHT, Joseph. [Έντεκα έγχρωμες χαλκογραφίες με ενδυμασίες από τη νοτιοδυτική Ελλάδα και μία προσωπογραφία του Αλή Πασά], Λονδίνο, R. Havell, 1822.

Ο Άγγλος ζωγράφος Joseph Cartwright (1789-1829) ήρθε στην Κέρκυρα όταν τα Ιόνια νησιά πέρασαν στη Βρετανική κυριαχία (1815) και υπηρέτησε για μερικά χρόνια ως Διευθυντής των Οικονομικών Υπηρεσιών. Την περίοδο αυτή ταξίδευψε στα Επτάνησα και στη γύρω περιοχή. Το βέβαιο είναι ότι παρέμεινε περίπου μέχρι τις αρχές του 1821, χρονιά που δημοσίευσε στη Βασιλική Ακαδημία και στην Ακαδημία των Βρεττανών καλλιτεχνών το Λεύκωμα “Views of the Seven Islands”.

Από το 1823 έως το 1829 ασχολήθηκε αποκλειστικά με τη θαλασσογραφία και με θέματα ναυτικών συγκρούσεων. Τα έργα του εκτιμήθηκαν τόσο, ώστε στα 1828 επιλέχθηκε ως προσωπικός θαλασσογράφος του Λόρδου Clarence, ναυάρχου της Αγγλίας. Οργάνωσε μία Έκθεση και φιλοτέχνησε σειρά από πίνακες σχετικά με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου (1827), στους οποίους χρησιμοποίησε πλήθος σχεδίων και πληροφοριών που του παρεχώρησαν αξιωματικοί που είχαν λάβει μέρος στην περίφημη αυτή, καθοριστική για την έκβαση του Αγώνα της Ανεξερτησίας της Ελλάδας, ναυτική σύγκρουση ανάμεσα στον οθωμανικό και στον στόλο των δυτικών χριστιανικών δυνάμεων.

Η τέχνη του Cartwright είναι βαθιά επηρεασμένη από τις καλλιτεχνικές τάσεις της εποχής, κατά την οποία η τοπιογραφία και ειδικότερα η θαλασσογραφία εμπλουτίζονται με στοιχεία ηθογραφικά. Το αποτέλεσμα παραδίδει πραγματιστικά και τοπιογραφικά θέματα με εξαιρετική τεχνική λεπτότητα, αυθορμητισμό αλλά και ευαισθησία.

Στο συγκεκριμένο Λεύκωμα ο διακεκριμένος θαλασσογράφος παρουσιάζει, με σχεδιαστική δεξιότητα και πλούσια χρωματική παλετα, τόσο το ετερόκλιτο πλήθος που κατοικεί στα Επτάνησα στις αρχές του 19ου αιώνα, όσο και την καλλιτεχνική τάση της εποχής να εξάρει το ήθος και τον χαρακτήρα των απεικονιζόμενων μορφών.

Σύνταξη: Ιόλη Βιγγοπούλου

Θέματα (11)